perjantai 27. heinäkuuta 2018

Fengshuin alkeiskurssi osa 4Tavoitteena terveys ja vauraus


Kahdeksan trigrammiaLänsimaisessa fengshuissa viljellään taajaan sanaa bagua, juurikaan selittämättä sanan merkitystä, tai mitä siihen liittyy. Bagua sana merkitsee "kahdeksan trigrammia", jotka ovat johdetut taijista, yinistä ja yangista, sekä neljästä vuodenajasta. Trigrammi on maailman vanhimpia koodeja, jonka avulla voidaan luetella maailman kaikki asiat. Vaikea uskoa, joten tutkimme hieman asiaa!Trigrammi on kolmen viivan (yaon) symboli, joka on johdettu taijistä. Trigrammien avulla voidaan luokitella kaikki maailmassa ja kukin trigrammi, eli gua, kuvastaa maailmankaikkeuden kaikkia eri osia. Kukin trigrammi symboloi myös ilmansuuntia, vuodenaikoja, säätä, perheenjäseniä, kehon osia, sisäelimiä, eläimiä, esineitä, ammatteja, värejä jne.
Trigrammien synnystä on kirjoittanut Zhou-dynastian perustaja näin:” Maailman alussa oli taivas ja maa. Taivas pariutui maan kanssa; näin syntyi kaikki maailmassa. Taivas on Qian- gua ja maa on Kun-gua. Loput guat on niiden poikia ja tyttäriä”.Eli Taivas ja Maa edustavat yangia ja yiniä, maskuliini-prinsiippiä ja feminiini-prinsiippiä. Trigrammit koostuvat kolmesta viivasta, eli yaosta, jotka ovat joko ehjiä viivoja, eli yang, tai rikkonaisia viivoja, eli yin. 


Latomalla kaksi trigrammia päällekkäin, saadaan hexagrammi. Muutosten klassikko, eli Yijing (tunnetaan myös muodossa I Ching), kuvaa hexagrammien muutoksia ja muutoksiin perustuvia ennustuksia.


Trigrammit


☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷Trigrammi Qian, Taivas, kuvastaa taivasta ja isää, hallitsijaa. Se liitetään päähän, päätöksiin, valtaan, keuhkoihin, voimakkaaseen säähän, pyöreään muotoon, ilmansuuntaan luode ja elementtiin metalli.

Trigrammi Kun, Maa, kuvastaa maata ja äitiä, ravitsijaa. Se yhdistetään vatsaan, ravintoon, sairauteen, sisäelimeen perna, vastaanottavaiseen luonteeseen, pilviseen säähän, neliön muotoon, ilmansuuntaan lounas ja elementtiin maa.Salamoivan taivaan kuvasi Jyrki Turunen 26.7.2018 Vastilassa.


Trigrammi Zhen, Ukkonen, kuvastaa vanhinta poikaa ja kasvavaa valtaa. Se liitetään jalkoihin, kilpailuhenkeen, etenevään voimaan, sisäelimeen maksa, kiihottavaan luonteeseen, ukkostavaan säähän, pitkään muotoon, ilmansuuntaan itä ja elementtiin puu.


Trigrammi Xun, Tuuli, kuvastaa vanhinta tytärtä tai keski-ikäistä naista. Se liitetään reisiin, luovuuteen, kaupankäyntiin, sisäelimeen sappirakko, leppeään luonteeseen, tuuliseen säähän, pitkään muotoon, ilmansuuntaan kaakko ja elementtiin puu.


Trigrammi Kan, Vesi, kuvastaa keskimmäistä poikaa, matkamiestä ja vaaroja. Se liitetään korviin, sisäelimistä munuaisiin ja virtsarakkoon, vajoavaan luonteeseen, sateiseen säähän, aaltoilevaan muotoon, ilmansuuntaan pohjoinen ja elementtiin vesi.Trigrammi Li, Tuli, kuvastaa keskimmäistä tytärtä ja valovoimaisia henkilöitä. Se liitetään silmiin, sydämeen ja ohutsuoleen, tarttuvaan luonteeseen, kauneuteen, kirkkaaseen säähän, kolmiomaiseen muotoon, ilmansuuntaan etelä ja elementtiin tuli.


Trigrammi Gen, Vuori, kuvastaa nuorinta poikaa, luontoa rakastavaa erakkoa. Se liitetään käsiin ja sormiin, sisäelimistä mahalaukkuun, liikkumattomaan luonteeseen, sumuiseen säähän, neliömäiseen muotoon, ilmansuuntaan koillinen ja elementtiin maa.

Trigrammi Dui, Kosteikko, kuvastaa nuorinta tytärtä, kommunikointia ja nautintoa. Se liitetään suuhun ja sisäelimistä paksusuoleen, iloiseen luonteeseen, sateiseen säähän, pyöreään ja soikeaan muotoon, ilmansuuntaan länsi ja elementtiin metalli.


Trigrammit symboloivat qi' n laatua ja muutoskykyä, taipumuksia ja ilmenemismuotoja, yhtä lailla kuin aineellisia esineitä, muotoja, värejä, ääniä, tuoksuja, makuja, kasveja, eläimiä, rakennuksia, tähdistöjä jne.Kaikki maailmassa esiintyvät asiat ovat luokiteltavissa paitsi yin- tai yang-luokkaan, mutta myös kahdeksan eri trigrammin alaisuuteen.


Kukin trigrammin kolme viivaa, yaoa, ovat joko yin tai yang ja ne voivat olla joko muuttuvia tai vakaita.


Minggua, eli elämänluku
Kaksi läntisen ryhmän edustajaa ja yksi itäisen ryhmän 
edustaja perheessämme.
Kahdeksan guaa voidaan trigrammi-perheiden mukaisesti jakaa kahteen ryhmään; itäiseen, tai läntiseen ryhmään.


Itäisen ryhmän trigrammit / guat ovat: Ukkonen (Zhen), Tuuli (Xun), Vesi (Kan) ja Tuli (Li).


Läntisen ryhmän trigrammit / guat ovat: Taivas (Qian), Maa (Kun), Vuori (Gen) ja Kosteikko (Dui).


Tämän jaottelun mukaisesti voidaan jakaa niin talot, kuin ihmisetkin eri trigrammien alaisuuteen.Ihmisten trigrammia kutsutaan mingguaksi, eli elämänluvuksi. Elämänluku lasketaan määrätyn kaavion mukaan syntymävuodesta.Talon tai asunnon trigrammi saadaan kompassin avulla talon tai asunnon takasuunnasta. Kodin ja asukkaan trigrammien tulisi kuulua samaan trigrammi-ryhmään, eli joko itäiseen tai läntiseen ryhmään.Minggua, eli elämänluku, määrittelee henkilölle suotuisat ilmansuunnat.


Mingguan laskeminen
Jos henkilö on syntynyt tammikuun 1. ja helmikuun 4. välisenä aikana, käytetään syntymävuotta edeltävää vuotta kaaviossa.Minggua lasketaan naiselle:Syntymävuoden kaikki numerot lasketaan yhteen, kunnes jäljellä on vain yksi numero. Siihen lukuun lisätään luku 4 ja jälleen lasketaan yhteen, kunnes jäljellä on vain yksi numero.


Esimerkki: Nainen syntynyt 1971
1+9+7+1=18,  1+8=9,  9+4=13,  1+3=4
Naisen minggua on 4, joka vastaa trigrammia Tuuli (Xun)


Esimerkki: Tyttö syntynyt tammikuussa 2004
2+0+0+3=5, 5+4=9
Tytön minggua on 9, joka vastaa trigrammia Tuli (Li)


Esimerkki: Nainen syntynyt 1963
1+9+6+3=19,  1+9=10,  1+0=1,  1+4=5


Naisen elämänluku 5 muunnetaan luvuksi 8, sillä lukua viisi vastaavaa trigrammia ei ole olemassa. Luku 8 vastaa trigrammia Vuori (Gen).


Mingua lasketaan miehelle:Syntymävuoden kaikki numerot lasketaan yhteen, kunnes jäljellä on vain yksi numero. Jäljelle jäänyt luku vähennetään luvusta 11.


Esimerkki: Mies syntynyt 1968
1+9+6+8=24,  2+4=6,  11-6=5


Miehen elämänluku 5 muunnetaan luvuksi 2, sillä ei ole olemassa lukua 5 vastaavaa trigrammia. Minggua 2 vastaa trigrammia Maa (Kun).


Esimerkki: Poika syntynyt 2003
2+0+0+3=5,  11-5=6

Elämänluku 6 vastaa trigrammia Taivas (Qian)Esimerkki: Mies syntynyt tammikuussa 1955, jolloin käytetään vuotta 1954
1+9+5+4=19,  1+9=10,  1+0=1,  11-1=10,  1+0=1
Miehen minggua on 1, joka vastaa trigrammia Vesi (Kan).Elämänlukuja vastaavat trigrammit


Kutakin lukua vastaa yksi trigrammi, lukuunottamatta lukua 5. Naisen elämänluku 5 muunnetaan luvuksi 8 ja miehen elämänluku 5 muunnetaan luvuksi 2.


Minggua 1 vastaa trigrammia Vesi (Kan)

Minggua 2 vastaa trigrammia Maa (Kun)

Minggua 3 vastaa trigrammia Ukkonen (Zhen)

Minggua 4 vastaa trigrammia Tuuli (Xun)

Minggua 6 vastaa trigrammia Taivas (Qian)

Minggua 7 vastaa trigrammia Kosteikko (Dui)

Minggua 8 vastaa trigrammia Vuori (Gen)

Minggua 9 vastaa trigrammia Tuli (Li)


Mingguat jaetaan kahteen ryhmään; itäisen ryhmän mingguat ovat 3,4,1 ja 9. Läntisen ryhmän mingguat ovat 6,2,8 ja 7.Kodin trigrammi
Oman kotini trigrammi on Kosteikko


Kuten ihmisillä, myös rakennuksilla ja asunnoilla on trigrammi. Selvittääksesi kotisi trigrammin tarvitset magneettisen kompassin. Lisäksi sinun on tiedettävä kotisi takasuunta.Takasuunta on etusuuntaa vastapäätä. Mikäli sinulla on hankaluuksia määritellä kotisi takasuunta, määrittele ensin etusuunta.Talon etujulkisivun määrittelee usein katuosoite. Talon etujulkisivussa on usein pääsisäänkäynti ja talon takasuunnalla on usein takapiha.


Kerrostaloasuntojen etujulkisivu on yleensä eniten luonnonvaloa saava puoli asunnosta, missä mahdollisesti on parveke ja olohuone. Takasuunnassa ei ehkä ole lainkaan ikkunoita, mutta usein vaatehuone, kylpyhuone tai sauna.


Rivitaloasuntojen etusuunnassa on pääsisäänkäynti ja takasuunnassa usein takapiha.


Kompassilukemat otetaan seuraavalla tavoin: seiso kohtisuoraan kohti takasuuntaa kompassin kanssa, kyllin kaukana seinistä tai sähkölaitteista häiriöiden välttämiseksi.


Oman kotini takasuunta on länteen 267 astetta.


 Lukemia tulisi ottaa talon tai rakennuksen edestä, takaa, sekä sisältä kyllin monta lukemaa. Kerrostaloasunnon lukeman kannattaa ottaa myös ulkoa.


Mikäli käytät kännykän karttapohjoista osoittavaa kompassia, muista huomioida eranto, joka on Suomessa +4 - +11 astetta, paikkakunnasta riippuen.


Itäryhmän asuntojen trigrammit:

Ukkos-talo, takasuunta itä, 67,5º - 112,5º

Tuuli-talo, takasuunta kaakko, 112,5º - 157,5º

Vesi- talo, takasuunta pohjoinen, 337,5º - 22,5º

Tuli-talo, takasuunta etelä, 157,5º - 202,5º


Länsiryhmän asuntojen trigrammit:

Taivas-talo, takasuunta luode, 292,5º - 337,5º

Maa-talo, takasuunta lounas, 202,5º - 247,5º

Vuori-talo, takasuunta koillinen, 22,5º - 67,5º

Kosteikko-talo, takasuunta länsi, 247,5º - 292,5º


TehtävätLaske kaikkien perheenjäseniesi mingguat. Etsi kotisi takasuunta ja ota kompassilukema siitä ja vertaa perheenjäsenien ja kotisi trigrammeja keskenään. Kuulutteko kaikki samaan ryhmään? Entä onko kotisi samaa, vai eri ryhmää kuin mingguasi?


Jos mahdollista, harjoittele vaikka ystäväsi kodin ja perheen tiedoilla myös.Tutustu trigrammeihin ja voit lukea lisää trigrammeista ja fengshuin peruskäsitteistä fengshui-mestari Päivi Vilkin SIVUILTA.
☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷


Aiemmin ilmestyneet fengshuin alkeiskurssin osat:

Osa 1: YIN JA YANG

Osa 2: NELJÄ MYYTTISTÄ ELÄINTÄ

Osa 3: VIISI ELEMENTTIÄ- Paula -
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti