maanantai 23. heinäkuuta 2018

Fengshuin alkeiskurssi osa 3Tavoitteena terveys ja vauraus


Viisi elementtiä
Maan elementit
Ajatusmalli eri elementeistä maailmassa, ei ole tuntematon Euroopassakaan, joskin meillä on perinteisesti katsottu elementtien lukumääräksi vain neljä ja merkityksetkin ovat vaihdelleet jonkin verran. Kiinalaiseen elämänkatsomukseen kuuluu ajatus elementtikierrosta yhtä tiiviisti, kuin yin ja yang. Ne kuvastavat qi' n eri ilmenemismuotoja, eri aikoina.Qi' n eri ilmenemismuotoja on viisi. Ne kuvastavat yhtälailla eri vuodenaikoja, kuin eri ilmansuuntiakin. Eri elementein voidaan kuvailla qi' tä moniulotteisemmin, kuin vain jaottelemalla aktiiviseksi tai passiiviseksi, eli yang- tai yin-qi' ksi.


Elementtikierrosta käytetään laajalti kiinankielistä lyhennettä wuxing, joka merkitsee viidenlaista eri aikoina hallitsevaa qi' tä. Sana wuxing omaa Kiinan kulttuurissa hyvin laajan ja moniulotteisen merkityksen niin lääketieteessä, astrologiassa, kuin fengshuissakin.


Wuxing on lyhenne lauseesta wu zhong liu xing zhi qi”, joka on länsimaalaisittain tulkittu merkitsevän viittä elementtiä, tai lyhyemmin elementtikiertoa.


Mutta aivan kuten käsiteparin yin ja yang kohdalla, myös elementtikierron laajuus on ollut meille länsimaalaisille varsin haasteellinen ymmärtää.


Elementtikierron perusperiaatteet voit katsoa videolta pikaisesti TÄÄLTÄ.


Viisi elementtiä
Virtaava kirkas vesi heijastaa valon ja taivaan sinen.Viisi elementtiä ovat vesi, puu, tuli, maa ja metalli. Elementit kuvaavat qi' tä ja kuinka qi ilmenee. Elementeillä ei tarkoiteta konkreettisia materiaaleja kuten puuta, tulta tai multaa. Oikea elävä puu ainoastaan symboloi elementtipuuta, aivan kuten oikea vesi H₂0 symboloi elementtivettä.
  • Vesi elementtinä hallitsee talvella ja keskiyöllä.
  • Puu elementtinä hallitsee keväällä ja aamulla.
  • Tuli elementtinä hallitsee kesällä ja keskipäivällä.
  • Maa elementtinä hallitsee vuodenaikojen välissä, yhdistäen eri vuodenajat sekä päivän ajat.
  • Metalli elementtinä hallitsee syksyllä ja illalla.


Viisi qi' n eri vaihetta ja ominaisuutta
Vesi - Vajoavaa, alaspäin suuntautuvaa, kylmää, märkää, aaltoimaista, epämääräisen muotoista. Värit musta, hyvin tumma harmaa ja hyvin tumma sininen, tulkinnanvaraisesti kaikki erittäin synkät, raskaat ja tummat sävyt. Edustaa talvea, yötä, pimeyttä, passiivisuutta, synkkyyttä ja uhkaavaa tunnelmaa, passiivisuutta, hyvin matalaa frekvenssiä, erittäin heikosti ja kylmästi valoa heijastavaa qi' tä.Puuelementtiä kuvaa hyvin männyn pysty kasvutapa.
Puu - Kestävää, pystyä, ylöspäin suuntautuvaa, lämpiävää, kosteutta haihduttavaa, jäykkää, pystyä ja ylöspäin laajeneva muoto. Värit vihreä, sinivihreä, sekä sininen. Edustaa kevättä ja aamua, heleää, heräävää, nousevaa frekvenssiä, valoa kuulaasti ja lisääntyvästi heijastavaa qi' tä.
Tuli - Säteilevää, lämmittävää, kuumaa, kuivaa, polttavaa, kolmiomainen terävä muoto. Värit punainen, hehkuva oranssi, voimakas violetti. Edustaa keskikesää, keskipäivää, erittäin voimakasta, nopeaa, aktiivista, korkeaa frekvenssiä, sokaisevaa ja kirkkaasti valoa heijastavaa qi' tä.


Maa - Keräävää, kohoavaa, vakaata, tuottavaa, lohdullista, keskilämpöistä qi' tä, muoto neliömäinen. Värit keltainen, ruskean eri sävyt, maavärit. Edustaa aamupäivää ja iltapäivää, loppukevättä ja loppukesää, tasaista ja levollista frekvenssiä, sekä tasaisesti ja lämpimästi valoa heijastavaa qi' tä.


Kypsyvä ohra multavassa maassa edustaa maaelementtiä.


Metalli - Kokoavaa, käpertyvää, sisäänpäin kääntyvää, jähmeää, tiivistyvää, jäähtyvää, kosteaa qi' tä, pyöreän ja soikean muotoista. Värit valkoinen, kaikki harmaat, metallivärit, korkeakiiltoiset ja heijastavat värit ja pinnat. Edustaa syksyä ja iltaa, heikkenevää, levollista, hidastuvaa frekvenssiä, valoa vähemmin ja heikommin heijastavaa qi' tä.Katso Youtube-videoiltani lisää:

Wuxing, elementit  OSA 1/3
Wuxing, elementit  OSA 2/3
Wuxing, elementit  OSA 3/3

Videot yhteensä n 40 minuuttia.


Viiden qi' n kiertokaavio
Vahvistava kiertokaavio

Viiden eri qi' n, eli wuxingin, muutos kuvattavissa kolmella tavoin

Vahvistavassa kierrossa veden qi tukee puun qi' tä. Puun qi tukee tulen qi' tä. Tulen qi tukee maan qi' tä. Maan qi tukee metallin qi' tä, sekä metallin qi tukee veden qi' tä.

Heikkenevässä kierrossa veden qi heikentää metallin qi' tä. Metallin qi heikentää maan qi' tä. Maan qi heikentää tulen qi' tä. Tulen qi heikentää puun qi' tä, sekä puun qi heikentää veden qi' tä.Hallitsevassa kierrossa veden qi hallitsee tulen qi' tä. Tulen qi hallitsee metallin qi' tä. Metallin qi hallitsee puun qi' tä. Puun qi hallitsee maan qi' tä. Maan qi hallitsee veden qi' tä.

Heikkenevä kiertokaavio
TehtävätSanotaan, että harjoittelu tekee mestarin. Joten saat tehtäväksi luetella kotisi jokaisesta huoneesta eri esineitä ja huonekaluja eri elementtien mukaisesti. 


Tee lista huone kerrallaan ja luettele vähintään 10 esinettä kutakin elementtiä kohti. Suosittelen aloittamaan helpommista, edeten kohti haasteellisempia. 


Moni esine omaa usean elementin piirteitä. Esimerkiksi perinteinen keraaminen pöytävalaisin voi edustaa muotonsa puolesta esimerkiksi metallia, värinsä puolesta maata ja toimintonsa puolesta tulta.


Entäpä ruokapöytäsi? Jos se on suorakaiteen muotoinen, se edustaa maata, mutta voi esimerkiksi korkeakiiltoisen valkoisen maalipinnan tähden edustaa samanaikaisesti metallielementtiä.


Esimerkit
Suihkutilan tummanharmaa laatta kuvastaa värinsä puolesta vesielementtiä, muotonsa puolesta maaelementtiä. Valkoiset rantakivet edustavat metallielementtiä, kuten lattiakaivon kansikin värinsä puolesta. Lattiakaivon kansi ilmentää kuitenkin maaelementtiä muotonsa puolesta. Lasinen suihkuseinämä edustaa vesielementtiä. Yleisvaikutelmassa painottuu metallin ja veden elementit.
Seinien pystypanelointi ja vihreänsininen tapetti kuvaavat elementtipuuta, tosin paneloinnin väri puolestaan metallia. Kapea lasinen ovi edustaa vesielementtiä läpinäkyvyytensä tähden, mutta muotonsa puolesta puuelementtiä. Kapeaovinen kaapisto vasemmalla puolella kuvaa niin metallia, puuta, kuin vettäkin. Räsymaton värit edustavat metallia ja puuta. Koivulattia ilmentää maata. Yleisvaikutelmassa painottuu kuitenkin puuelementti jota vesielementti tukee.
Pöytävalaisimen häränverenpunainen jalka kuvaa värinsä puolesta tulielementtiä, kuten varjostimen muotokin. Valaisin ilmentää tulielementtiä ainoastaan valon palaessa. Varjostimen väri edustaa metallia, samoin pöytävalaisimen jalan pullea muoto. Valkoinen verho kuvaa metallia ja tummanruskea kaluste edustaa maata. Yleisvaikutelmassa painottuu tuli ja metalli. Tuli pehmentää kovan metallin hyödynnettäväksi, joten hallitseva suhde ei aina ole haitallinen.
Kuvan talot edustavat värinsä puolesta maaelementtiä, samoin ikkunoiden ruudut. Aurinkoinen väri on lämmin. Katon muoto kuvaa tulielementtiä, mutta tiilenruskea väri symboloi enemmän maata. Punainen aita luo vaikutelman voimakkaasta tulesta, sillä rimojen pysty muoto edustaa puuta, joka tukee tulielementtiä. Voimakas punainen tukee talojen maavärejä. Valkoiset korostukset ikkunoiden ympärillä ohjaavat katseen ikkunoihin. Yleisvaikutelmassa painottuu tulen tukema maaelementti.Tinakannun pullea muoto yhdessä hopeanharmaan värin kanssa kuvaa metallielementtiä. Tinakynttilänjalka symboloi korkeana pystynä muotona enemmän puuelementtiä, vaikkakin värinsä puolesta metallia. Kynttilänjalan epämääräinen profiili ilmentää enemmän vesielementtiä. Ruskea puutaso kuvaa maaelementtiä. Tapetin kukkakuvio edustaa puuelementtiä, tosin värit viittaavat maaelementtiin. Yleisvaikutelmassa korostuu maan tukema voimakas metallielementti.


Mitä enemmin harjoittelet, sitä herkemmin tunnistat kuinka qi ilmenee muotoina ja väreinä. Mutta muista, myös lämpö, äänet, valo, tuoksut, maut ja monet muut meille näkymättömät asiat ilmentävät myös qi' n eri vaiheita.
Aiemmin ilmestyneet fenghsuin alkeiskurssin osat:- Paula -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti