maanantai 16. heinäkuuta 2018

Fengshuin alkeiskurssi osa 1



Tavoitteena terveys ja vauraus


Yin ja yang




Yin ja yang ovat kiinalaisen maailmankatsomuksen perusta; kolikon kaksi eri puolta, mutta silti samaa kolikkoa. Yin ja yang kuvataan usein vastakkain asetetusti jotta ihmisen olisi helpompi ymmärtää ajatus. Mutta yin ja yang on huomattavan moniulotteisempi tapa kuvailla maailmankaikkeutta binääristi.


Linnunrata on vain pieni osa kosmosta



Kiinalainen kosmonologia, eli oppi maailmankaikkeudesta, niin aineellisen kuin aineettomankin maailman järjestyksestä on perusta fengshuille. 


Qi koostuu kahdesta toisistaan riippuvaisesta ja suhteellisesta voimasta, joita kutsutaan yiniksi ja yangiksi. Kokonaisuuden ymmärtäminen on fengshuin ehdottomasti tärkein konsepti.


Vitaali voima, energia, joka kuvaa kaiken olevaisen henkeä kutsutaan sanalla qi. Sanan qi näkee ajoittain myös kirjoitusasussa " chi " tai " ch' i ".


Elinvoima sana ei kuvaa kyllin selkeästi sanaa qi, sillä qi kuvaa yhtälailla aineetonta, kuin aineellista, mutta myös jotakin, joka ei vielä ole olemassa, eli sana edustaa myös potentiaalia olemassaoloon.


Fysiikasta tuttu sana energia kuvaa qi' n fyysisiä ominaisuuksia, kuten valoa ja ääntä. Ja kuten fyysikan oppitunnilla olemme oppineet, energia ei tuhoudu, se ainoastaan muuttaa muotoaan. Sama pätee qi' hin.



Qi ilmenee dynaamisesti, muuttuvana ja suhteellisesti riippuvaisena vastavoimastaan. Yin ja yang kuvaa näitä vastavoimia, jotka eivät ole milloinkaan ehdottomat, vaan alati toisistaan riippuvaiset.




Ei ole olemassa mitään vain yin, tai mitään 
vain yang. On vain sekä-että. Yin, enimmillään yin on kuolema, tyhjyys. Mutta siitä kuolemasta syntyy uusi elämä, yang.





Yin ja yang nähdään useimmiten kuvailtuna vastapareina, kuten kylmä ja kuuma, tai matala ja korkea. Mutta yhä tänä päivänä hämmästyn ajoittain, kuinka aasialaiset ymmärtävät sen paljon laajemmin.


Yin ja yang ovat lähtöisin taolaisesta maailmankäsityksestä, jossa kuvataan kaikkea samoin, ainoastaan eri mittakaavassa. Yin ja yang kuvaa vanhinta maailmanjärjestystä.






Teoria maailman synnystä, "Big Bang" kuvaa aikaa ennen järjestystä, eli kaaosta. Kaaokseen syntyi vähitellen järjestys, joka perustuu kappaleiden voimaan ja vastavoimaan. Kosmoksen järjestys on binäärinen, kuten taiji.



Taiji symboli


Taiji symboli kuvaa maailmankaikkeuden kaksinaisuutta. Yin edustaa passiivista ja yang aktiivista tekijää, jotka ovat riippuvaiset toisistaan. Molemmat ovat jatkuvasti läsnä.


Katso videoltani LISÄÄ.



Miten yin ja yang eroavat toisistaan?





Kaikki voidaan kuvailla "enemmän yin" tai "enemmän yang" , mutta ei milloinkaan absoluttisen yin tai yang.




Tämän ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeää! Taitoa ymmärtää asia on myös harjoiteltava. Luulemme ja kuvittelemme paljon, mutta tätä harjoitustehtävää tehdessä on nöyrryttävä oman kehityksen tähden. Mikäli tahtoo kehittää itseään. Tämä tehtävä liittyy myös itsetuntemukseen.



Enemmän yin kuvaa esimerkiksi pimeyttä, kylmyyttä ja talvea suhteessa valoisuuteen, lämpöön ja kesään. Suhteellisuus on avainsana.



Konkreettisena esimerkkinä voimme verrata lämpötilaa: 20 plusastetta on enemmän yang, kuin 10 plusastetta. Tällöin 10 astetta on enemmän yin, kuin 20 astetta. Mutta 10 astetta on enemmän yang, kuin 9 astetta. Ymmärsitkö?



Ääni on suhteessa enemmän yang verrattuna hiljaisuuteen, mutta äänettömyys on enemmän yin verrattuna hiljaisuuteen. Näetkö? Kyse on aina vertauskohteesta, mihin vertaat.



Tyhjyys, hiljaisuus, liikkumattomuus ja pimeys ovat enemmän yin suhteessa täysinäiseen, ääneen, liikkuvaan ja valoisuuteen, jotka ovat suhteessa enemmän yang.



Mutta ei ole mitään absoluuttista, ehdotonta yin tai yang. Jos ajattelet yangia; kuinka yang on eniten yang? Kuinka kuuma on aurinko? Kuinka kirkas on aurinko? Onko valon kirkkaudelle tai kuumuudelle ylärajaa? 


Ei ole. Kyllin kirkas sokaisee ja sen jälkeen kaikki on pimeää, eli yin. Kyllin kuuma polttaa karrelle ja elollinen kuolee, eli eniten yang muuttaa muotoaan, jolloin yang onkin yin. 



Ymmärrätkö mitä pyrin sanomaan? Mikään ei ole ehdotonta; kaikki on sekä-että. Yang enimmillään muuttuu yiniksi. Kyse on dynaamisesta tapahtumasta


Samoin vuodenajat vaihtuvat; kesä (suhteessa yang) talveksi ja talvi (joka suhteessa yin) jälleen kesäksi. Päivä muuttuu yöksi, valo pimeydeksi, liike vaihtuu liikkumattomuudeksi, elämä kuolemaksi jne.



Jos sinulla on hankaluuksia hahmottaa yin ja yang, niin ajattele itseäsi ja olemassaoloasi. Ulkoinen kehosi on suhteessa yang sisäiseen itseesi, joka on suhteellisesti yin.



Jos ajattelet itseäsi, omaa "minää", onko "minä" pelkkä keho, vai myös sinun tunteet ja ajatukset "minää"? Onko "minä" kokonaisuus? Oletko olemassa ilman kehoa? Entä oletko olemassa ilman ajatuksia ja tunteita?


Kuvan meditoiva munkki istuu paikoillaan ja meditoi; kehossa
 sydän lyö, joten se on suhteessa yang mieleen, jonka
 tulisi meditaatiossa olla hyvin hiljaa


Olet kokonaisuus, jolla on keho ja mieli, eikö vain? Kumpi edustaa yiniä ja kumpi yangia? Jos lepäät ja kehosi on passiivinen, mutta mielesi aktiivinen, niin onko mielesi suhteessa enemmän yin vai yang? Entä jos mielesi on tyhjä ja teet mekaanisesti jotain? 



Yin edustaa passiivisempaa, tyynempää qi' tä suhteessa yangiin, joka edustaa aktiivisempaa ja liikkuvampaa qi' tä.



Kaikki toiminta ja toimintaan johtaneet ratkaisut edustavat enemmän yangia. Mutta entä ratkaisut, jotka eivät johtaneet toimintaan? Nehän ovat suhteessa yin silloin, koska ei ollut toimintaa!



Kaikki mitä teet, on aktiivista, suhteessa yang, siihen mitä et tee, joka on suhteellisesti yin. Tätä ajatusta jatkaen, nukkuminen on suhteessa yin ja television katselu suhteessa yang. Näetkö eron?


Tehtävät





Haluan, että harjoittelet ja saat tehtäväksi kirjoittaa yin-yang vastapareja 5 kpl kahdesti viikossa, ilman toistoja. Kurssin lopulla sinulla pitäisi olla 50 kpl vastaparia kuvaamassa yiniä ja yangia. 







Aloita helposta, kuten kylmä-kuuma tai himmeä-kirkas ja voit vähitellen jatkaa pidempiin lauseisiin. Voit hakea aluksi ideat vaikka säästä, televisio-ohjelmista, musiikista jne. Vähitellen kannattaa siirtyä pohtimaan ympäristöä ja lopuksi omaa itseä.



Mitä enemmän harjoittelet, sitä kehittyneempiä ja hienovaraisempia eroja pystyt kuvailemaan. Lopulta pystyt kuvailemaan erilaisia tunteita ja ajatuksia, sekä itseäsi ja omia tarpeitasi hyvinkin tarkasti.



Tämän tehtävän tarkoitus on paitsi saada sinut ymmärtämään yinin ja yangin suhteellisuus, mutta myös tutustuttaa sinut itseesi. Tehtävä ei vaadi ajallisesti paljoa, vain muutaman minuutin pari kertaa viikossa.


Esimerkit


Enemmän 
yin / yang



- viileä / - lämmin

- kostea / - kuiva

- matala / - korkea

- hämärä / - valoisa

- ahdas / - avara
- hidas / - nopea
- pehmeä / - kova
- vastaanottavainen / - torjuva
- taipuisa / - jäykkä
- vakaa / - häilyvä
- väritön / - värikäs
- tasainen / - terävä
- rajallinen / - rajaton
- matta / - kiiltävä
- hiljainen / - äänekäs
- sisäinen / - ulkoinen
- synkkä / - iloinen
- peitetty / - peittämätön
- tyyni / - eloisa
- rauhallinen / - kiivas
- liikkumaton / - liikkuva


Kuten ehkä huomaat, tulkinta voi vaihdella riippuen mistä katsoo ja mihin vertaa. Korkea voi olla suhteessa sekä yin, että yang, riippuen katsantokannasta. Juuri suhteellisuus ja riippuvuussuhde on se vaikein hahmotettava. 


Avainsanat ovat kuitenkin passiivisuus yinille ja aktiivisuus yangille.


Harjoitustehtävä on siksi tärkeä, että se auttaa sinua hahmottamaan katsotko sisältä ulos, vai ulkoa sisälle. Tehtävä auttaa sinua hahmottamaan myös omia toimiasi ja toimintamallejasi, jos vain otat tehtävän vastaan.


Kirjoitin postauksessa "Tavoitteena terveys ja vauraus" , että tulet saamaan, mitä tilaat, et mitä pyydät.


Ero on sanoissa tilata ja pyytää. Toinen on aktiivinen, yang, toinen on passiivinen, yin. Tutustumalla omiin käytösmalleihin, tulet myös ymmärtämään miksi kompuroit elämässäsi ja miksi kohtaat vastoinkäymisiä.


Vastuu on aina itsellä, ottaako kopin haasteesta muuttaa passiivinen aktiiviseksi ensin mielen tasolla, sen jälkeen toiminnan tasolla ja lopuksi tuloksena.



Kuten huomaat, en tarjoa lupauksia maineesta ja mammonasta, kun "aktivoit"  etelää punaisella ja kaakkoa vihreällä. Sellaiset joutavat ohjeet voit suosiolla laittaa romukoppaan, koska ne eivät aktivoi sinua muuttamaan elämääsi!


Edit: Linkki fengshuin alkeiskurssiin, OSAAN 2



- Paula -



Meri on suhteessa yang (liikkuva) verrattuna rantakiviin, jotka
 suhteessa yin. Mutta vesi on suhteessa tuuleen taas yin, sillä
 tuuli liikkuu vapaasti, mutta maa kannattelee 
veden ja antaa sille muodon.


Kuvassa sisätila on suhteessa yin ulkotilaan, valo
 on suhteessa yang varjoon. Ulkona kivi on 
suhteessa yin kasveihin, jotka ovat yang.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti