keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Arkkityyppiset lentävät tähdet

 

Kuinka lentävät tähdet vaikuttavat meihin? Tähdenlento


Se qi, mikä tulee ulko-ovesta mukanamme, kantautuu kaikkialle ja leimaa aktiivisten, eli yang-tähtien, käytöstä. Passiiviset tähdet, eli yin-tähdet, ovat tilassa vaikuttavia hiljaisia tähtiä, jotka eivät liiku. Kun me nukumme, tai istumme sohvalla katsomassa televisiota, nämä hiljaiset yin-tähdet ympäröivät meidät ja vaikuttavat meidän tunteisiin ja mielialoihin. Kun me olemme aktiivisia ja teemme jotain, esimerkiksi laitamme ruokaa tai kirjoitamme sähköpostia, meihin vaikuttavat yang-tähdet. Yang-tähdet ikään kuin kulkeutuvat vanavedessämme liikkuessamme tilassa ja liikkeen myötä ne aktivoituvat. Aktivoiduttuaan ne vaikuttavat meidän tekemisen tarpeeseen. Tähtien vaikutus ilmenee arkkityyppisenä käytöksenä ihmisessä.Ovesta lentävät tähdet
Lentäviä tähtiä on kovin vaikea kuvailla ja ymmärrän hyvin, että fenghsui-harrastuksen tai -opintojen alussa, on hyvin vaikea hahmottaa, mitä qi on ja miten se vaikuttaa ihmiseen.


Lentäviä tähtiä on passiivisia yin-tähtiä, joita kutsutaan myös vuoritähdiksi. Lisäksi on aktiivisia yang-tähtiä, joita kutsutaan vesitähdiksi. Nämä asustelevat kotonasi ja työpaikallasi.


Lisäksi on olemassa vuosi- ja kuukausitähtiä, jotka ovat ikään kuin vieraina talossa asuville tähdille. 


Kaikki tämä qi seurustelee paitsi keskenään, mutta myös sinun kanssasi! Kun sinä käperryt peiton alle ja nukut, makuuhuoneesi yin-tähti vaikuttaa unimaailmaasi ja alitajuntaasi. Se vaikuttaa ihmissuhteisiisi, tunteisiisi ja terveyteesi.


Kun touhuat keittiössä tai olohuoneessa, näissä tiloissa vaikuttava yang-tähti leijailee kannoillasi ja pyrkii vaikuttamaan sinuun. Se pyrkii vaikuttamaan tekemisiisi ja toimintaasi ja ajatuksiisi.


Vuosi- ja kuukausitähden vaikutus on välitön ja neutraalimpi, kuin tilassa pysyvästi asuvien tähtien vaikutus. Vuosi- ja kuukausitähdet voivat olla vieraiksi melko vaativiakin.


Kirjoitin edellisessä artikkelissani lentävien tähtien ominaisuuksista. Artikkelin löydät TÄÄLTÄ.


Kuinka tähdet käyttäytyvät?Lentävillä tähdillä on ominaisuuksia, jotka ilmenevät sinun ja minun käytöksessä. Olet varmasti joskus vieraillut jossain talossa, missä huomaat ahdistuvasi? Tai jossain määrätyssä paikassa ärtymyksesi useimmiten herää? Tai vastaavasti haluaisit vain nauttia rauhasta ja hyvästä olosta laiskana jossain toisaalla?


Tilat missä vietät paljon aikaa, vaikuttavat eniten sinuun. Vaikka siivouskomerossasi olisi kodin suotuisimmat tähdet, niin jollet aktiivisesti vietä aikaa siellä, et saa käyttöösi kaikkea sitä tähtien luomaa potentiaalia.Viettäisitkö sinä aikaa komerossa tai vinttivarastossa?


Länsimaisessa fengshuissa, tai New Age fengshuissa, puhutaan usein erittäin harhaanjohtavasti "aktivoinnista", pyrkimyksenä hyödyntää tähden potentiaali.


Aktivointi tarkoittaa aina ja ilman poikkeuksia, yang-tähden tai vuosi- ja kuukausitähden hyödyntämistä toiminnalla. Asettamalla kuolleita esineitä, ei voi "aktivoida" mitään, korkeintaan muistuttaa itseään jostakin.


Lentävien tähtien ominaisuuksia voi tietoisesti hyödyntää. Päättämätön ihminen voi saada lisää päättäväisyyttä asettuessaan esimerkiksi #6:lle. Tai arka ihminen voi saada lisää rohkeutta #3:sta. Yhtälailla saamaton ihminen voi hyödyntää aloitteellisuuteen #3 tai #9.


Viettäessämme pitkiä aikoja erityisen tähden seurassa, alamme ilmentämään enemmän tähteen tai tähtiyhdistelmään liitettyä arkkityyppistä käytöstä.


Yin-tähdet vaikuttavat hitaasti ja yleensä kuluu kuukausia, ennen kuin niiden vaikutus on ilmeinen.


Yang-tähtien vaikutus on nopeampaa, riippuen paljon tähdestä. Maa-tähdet ovat hitaampia, puu-tähdet nopeampia.


Vuosi- ja kuukausitähtien vaikutus on yleensä välitön, jos kyse on nopeista tai aggressiivisista tähdistä.


Tähtien arkkityypitAhnas susi #1Haddock ja Nuuskamuikkunen
Kuvat wikipedia
Tämä tähti ilmenee arkkityyppisesti miehenä, joka ei viihdy paikoillaan, tai ei halua sitoutua tai karttaa vastuuta. 


Kulttuurista tunnetuista hahmoista esimerkiksi Tove Janssonin Nuuskamuikkunen ilmentää #1:n myönteisiä piirteitä, kuten viisautta ja kommunikointikykyä. Nuuskamuikkunen on vapaa sielu, joka haluaa vaeltaa. 


Toinen kulttuurihahmo, Tintin seikkailut sarjakuvista tuttu Kapteeni Haddock ilmentää enemmän tähden kielteisiä piirteitä; karkeaa ilmaisua, alkoholismia, sekä pelkotiloja.


Julkisuuden henkilöistä esimerkiksi poliitikkona pitkän uran tehnyt Ilkka Kanerva ilmentää tähden piirteitä. Kanerva on tunnettu paitsi poikamaisena naistenmiehenä, myös supliikkimiehenä. 


Nämä arkkityyppien kuvaukset auttavat toivottavasti sinua tunnistamaan itsessäsi tai lähipiirissäsi tähden vaikutus. Kaikkia edellä mainittuja hahmoja yhdistää myös yksi tekijä; ylevyys. Ykköstähdelle ominaista on epäitsekäs avulaisuus.


Suuri portti #2


Kakkostähteä pidetään epäajankohtaisista tähdistä toiseksi pahimpana, sillä sen katsotaan lyhentävän ihmisen elämää sairauksilla ja kurjistavan eloa köyhyydellä.Meillä suomalaisilla on Kalevalassa kakkostähden pahimpia piirteitä edustava arkkityyppi, Pohjan akka, Louhi Pohjolan emäntä. Louhi on ehdoton matriarkka, kateellinenkin ja synnyttää sairauksia ja vitsauksia ihmisille vaivaksi.Gallen-Kallela: Sammon puolustus vasemmalla (kuva wikipedia), kuvaten Louhea ja Väinämöistä. 
Kuva oikealla Muumimamma, kuva www.moomin.com


Tähden lempeämpiä piirteitä edustaa Tove Janssonin kirjoista tuttu Muumimamma. Muumimamma touhuaa taloudessa, ylläpitäen perheen arkea, numeroa vaivastaan tekemättä. Muumimamma edustaa #2 aina väskyä ja essua myöten.


Ajatellessani kakkostähteä arkkityyppinä, mielessäni pyörii mielikuva tasavaltamme entisestä presidentistä Tarja Halosesta. Hän ilmentää tähden arkkityyppiä hyvin; hänellä on vakaa persoona, joka huokuu hiljaista äidillistä voimaa.


Kakkostähti edustaa ennen kaikkea työteliästä ja aikaansaavaa, vaatimatonta henkeä. Tähdelle on ominaista vastuuntunto ja voima, sekä hiukan vanhoilliset arvot.Säästetty palkka #3
Kolmostähti kuvaa aikuista miestä, jolla yleensä on jonkin verran vaikutusvaltaa ja kokemusta. Kolmostähti on energinen, uhmakas ja kestävä. Tähdellä on yhtä lailla sankarin, kuin antisankarin piirteitä.Pahimmillaan arkkityyppiä edustaa kaikkien rakastama Aku Ankka, jolla on lyhyt pinna ja sähäkkä luonne. Aku on hyvinkin aggressiivinen, vaikkakaan ei ole pahantahtoinen ja on varsin kiintynyt perheeseensä.


Aku ja Reino Tolvanen Rokan Anttina. Kuvat www.akuankka.fi ja wikipediaSuomalaisen kirjallisuuden tunnetuimpia kirjahahmoja on Väinö Linnan Tuntematon sotilas -kirjan hahmo alikersantti Antti Rokka. Rokka edustaa vastuullista, kokenutta ja taitavaa sotilasta, joka ei "kuvia kumartele" ja näin ollen uhmaa esimiehiään. Karismaattisena ja arvokkaana sotilaana hänen rohkeutta ja niskoittelua jopa ihaillaan.


Julkisuuden henkilöistä kolmostähden arkkityyppiä edustaa erittäin hyvin jääkiekkolegenda Teemu Selänne, joka on luonut pitkän uran fyysisesti vaativan urheilulajin parissa. Selänne on myös saavuttanut suuria palkkioita urheilijana.


Kolmostähti omaa rohkeutta ja staminaa, mutta myös melkoisesti karismaa. Kolmostähti kuvaa myös arjen sankareita ja optimismia. 


Kirjallinen käyrä #4


Nelostähti edustaa kirjallisuuden lisäksi kaupankäyntiä, joskaan se ei ole yhtä aggressiivinen, kuin kolmostähti. Tähdelle on ominaista joustavuus ja päättämättömyys.


Tähteä kuvaava arkkityyppinen hahmo löytyy jälleen suomalaisesta kirjallisuudesta: Hella Wuolijoen Niskavuoren naiset kirjassa esiintyy nuori kaunis opettajatar Ilona Ahlgren, joka saa kylän miesten päät pyörälle ja lopulta tunnistetaan avionrikkojaksi. Nelostähti liitetään vahvasti romantiikkaan.


Muumi-kirjojen luoja Tove Jansson edustaa arkkityyppistä nelostähteä luovana ja boheemina kirjailijana ja kuvataiteilijana. Lisäksi Janssonin liberaali sukupuolielämä, kuvaa myös hyvin nelostähden rohkeutta.


Lenita Airisto ja Tove Jansson. Kuvat wikipedia


Nelostähti liitetään paitsi kauneuteen ja älykkyyteen, myös taloudellisiin kykyihin. Näitä piirteitä edustaa mainiosti talouselämän grand old lady Lenita Airisto, joka paitsi entisenä missinä, myös diplomiekonomina ja talouden tietokirjailijana on todellinen nelostähden ruumiillistuma!


Turmeltumaton #5


Viisi-keltainen liitetään epäajankohtaisena tähtenä maa-elementin kielteisimpiin piirteisiin kuten ahneuteen, korruptioon ja vallanhaluun.


Simpsonit satiirisarjan Mr. Burns, joka on siis Springfieldin ydinvoimalan upporikas, suuruudenhullu omistaja ja sydämetön riistäjä, edustaa Viisi-keltaisen arkkityyppiä mainiosti.


Mr. Burns ja Mr. Trump. Kuvat wikipedia
Viitostähden arkkityyppiä edustaa niin  ulkomuodoltaan, kuin käytökseltään Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump. Hänen arvaamaton käytöksensä, lyhytnäköisyytensä työyhteisössään ja julkisesti ilmennyt vallanhalunsa, sekä yksinvaltiaan eleensä kuvaavat erittäin hyvin Viisi-keltaisen kielteisiä piirteitä.


Kublai-kaani. Kuva wikipedia
Historiallisista johtohenkilöistä on helppo löytää arkkityyppiä edustavia hahmoja; tyranniaa on harjoitettu pitkään ja hartaasti. Viisi-keltaisen myönteisempiä puolia sen sijaan harvemmin kuvaillaan, mutta  esimerkiksi mongolihallitsija Kublai-kaani edustaa poikkeusta sikäli, että hän arvosti suuresti oppineisuutta, eri uskontoja, kaupankäyntiä ja hän pyrki edistämään yleistä hyvinvointia, vaikka hallitsijana olikin ankara.


Sotaretki #6


Kuutostähden arkkityyppi löytyy luultavasti jokaisesta suvusta; hän on perheen pää, jämerä ukko, jonka sana on laki. Hän on hiukan vanhoillinen ja pitää itsepintaisesti kiinni pinttyneistä käsityksistään. Halutessaan hän on aikaansaava.


Takavuosien poliittisen satiirisarjan Itse Valtiaat henkilögalleriasta löytyy useampikin herkullinen arkkityyppi, mutta hahmoista Paavo Lipponen kuvaa ehkä parhaiten kuutostähden arkkityyppiä aina olemusta myöten.

Vasemmalla Tylypahkan rehtorin Albus Dubledoren roolissa 
Michael Gambon,kuva wikipedia. Oikealla Itse Valtiaat satiirisarjan 
Sauli ja Paavo, kuva youtube


Fiktiivisistä kirjahahmoista J.K.Rowlingin Harry Potter kirjojen oikeamielinen auktoriteetti, rehtori Albus Dumbledore on mainio kuutostähden arkkityyppi. Dumbledorella on omat haasteensa, mutta pyrkii ratkaisemaan ongelmat kaikkien eduksi, suosimatta ketään erityisesti.


Suomen valtionpäämiehistä moni edustaa arkkityyppisesti kuutostähteä, mutta mielestäni ehkä eniten presidentti Kyösti Kallio. Hän edusti hyvin sovinnollista ja maltillista linjaa epäitsekkäästi kaikissa toimissaan, teki erittäin vaikeita päätöksiä uransa aikana ja oli tinkimätön ja vastuullinen johtaja.


Kuutostähdelle ominaista on kyky tehdä päätöksiä ja seistä niiden takana, sekä myös tarvittaessa uhrautua. Arkkityyppi ei ole luontaisesti vallanhaluinen, vaan omaa johtajan hyviä ominaisuuksia.

Armeijan tuho #7Seiskatähti tunnetaan myös Murtuneena sotilaana. Tähti edustaa pehmeää metallia, joka ei kestä rasitusta. Tyypillisesti seiskaan liitetään juuri poliittiset takinkääntäjät, rintamakarkurit, sekä loikkarit.


Seiskatähti edustaa parhaimmillaan arkkityyppisesti Liisaa, Lewis Carrolin lastenkirjasta Liisan seikkailut Ihmemaassa. Liisalla on rikas mielikuvitus ja arkkityypin älykkyys, sekä ymmärrys nokkelista sanoista.


Seiskatähden kielteisiä piirteitä kuvaa arkkityyppisesti Disney-hahmo Milla Magia, joka kuvaa viekasta, kostonhaluista ja ahnetta noitaa.


Karita Mattila, kuva www.omj.fi ja Milla Magia, kuva wikipedia


Suomalaisia arkkityypin edustajia on useita, mutta ehkä tunnetuin on sopraano Karita Mattila. Arkkityyppi edustaa fiksua ja filmaattista naista, jolla on paitsi puheenlahjoja, myös laulajan lahjoja. Arkkityypillä on myös diivan elkeitä. 


Vasen avustaja #8Kahdeksan-valkoinen on kuutos- ja ykköstähden ohessa suotuisimpia tähtiä, joilla on vähiten kielteisiä ominaisuuksia. Kasitähden suurin heikkous on mukavuudenhalu; se on kohtalaisen laiska, vaikkakin hyväntahtoinen tähti.


Arkkityyppistä kasitähteä kuvaa Veikko Huovisen kirjahahmo Konsta Pylkkänen Havukka-ahon ajattelijassa. Arkkityyppi on ennen kaikkea suuria pohdiskeleva ajattelija ja erakkouteen taipuvainen maailmanparantaja ja idealisti.


Havukka-ahon ajattelija, Konsta Pylkkäsen roolissa Kai Lehtinen, 
kuva yle.areena. Oikealla naurava buddha-patsas, kuva wikipedia


Kasitähteä voi myös kuvitella nauravana Buddhana, joka hyväntuulisena ja maailmaa syleilevänä istuu tyytyväisenä vuorellaan, mietiskellen syntyjä syviä.


Elävän elämän kasitähden arkkityyppiä edustaa mm psykologi ja elämäntaidon filosofiaa opettava Tony Dunderfelt, joka on tullut julkisuudessa tutuksi ns rakkaus-psykologina. Arkkityyppisesti kasitähti on ennen kaikkea hyväntahtoinen humanisti.


Ottaen huomioon, että kasitähti edustaa ajankohtaista vauraustähteä, se on varsin saamaton itsekseen. Kasi tarvitsee avukseen #9 inspiraatioksi, #3 aloitteellisuuteen, #6 päättäväisyyteen ja loppuunsaattamiseen ja #1 ylevinä ja avuliaina ihmisinä. Vaurastuminen kasitähden avulla edellyttää sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja hartiavoimin punnerrusta tuloksien eteen.


Oikea avustaja #9


Ysitähti on tulevaisuuden hallitseva tähti ja toimii inspiroivien esikuvien kautta parhaiten. Jos ihailet suunnattomasti jotakuta, ota hänet esikuvaksesi ja pyri kehittämään itseäsi ihailun kohteen kaltaiseksi.


Inspiraation arkkityypiksi käy kuka hyvänsä, vaikka mummosi, tai minun ihailema super-mummo, tanssiopetuksen pioneeri ja yrittäjä Aira Samulin. Airan elämänilo, draivi ja valovoima on huikea! Kaikki Airasta mainitut piirteet kuvaavat muoti-uran lisäksi #9. Hän on inspiroinut suomalaisia pian 80 vuotta, eikä todellakaan jätä ketään kylmäksi!


Viikingit-sarjan Lagerthan roolissa Katheryn Winnik. 
Kuvalähde vikings.wikia. 
Arkkityypiksi ja inspiraation kohteeksi käy hyvin myös Viikingit sarjan hurja kilpineito Lagertha, joka edustaa vahvaa, itsenäistä naissoturityyppiä. Häntä ihaillaan ja pelätään, sillä hänellä on itseluottamusta ja karismaa. Mutta hän ilmentää myös #9 kielteisempiä piirteitä; raivokasta kilpailuviettiä, kostonhimoa ja juonittelua.


Aira Samulin vasemmalla, kuva wikipedia. Oikealla 
Johanna Tukiainen, kuva yle
Tyypillisiä ysitähteä edustavia kielteisiä arkkityyppejä ovat julkisuuteen pyrkivät henkilöt, jotka tekevä kaikkensa pysyäkseen myös julkisuudessa, esimerkiksi tanssija-laulaja-viihdyttäjä ja bloggaaja Johanna Tukiainen. Tukiainen ei niinkään edusta inspiroivaa idolia, vaan kiusallista vastakohtaa, joka herättää ihmisissä pikemminkin myötähäpeää.


Ysitähti on perusluonteeltaan positiivinen tähti, mutta kovin epävakaa. Ysitähden seuralaisen ollessa epäajankohtainen, ysi usein ilmentää kielteisiä piirteitään. Arkkityyppien yhdistäminen Kun me luemme lentäviä tähtiä ja tutkimme niiden yhdistelmiä, voimme hyödyntää arkkityyppejä ymmärtääksemme tähtiä paremmin. 


Yhdistelemällä arkkityyppejä, voimme kuvitella niin myönteisiä, kuin kielteisiäkin yhdistelmiä ja hahmotamme mahdollisen tuloksen paremmin.


Esimerkiksi tähtiyhdistelmä 1-2 on varsin tunnettu ns avioerotähtinä. Jos kuvittelemme saman katon alle Kapteeni Haddockin ja Pohjan akan, niin avioero on helppo ymmärtää. Myöskään Nuuskamuikkunen ei jaksaisi pitkään Pohjan akan seurassa.


Toisena esimerkkinä voisin kuvailla vaikka tähtiyhdistelmää 3-7, joka tunnetaan myös ryöstö-yhdistelmänä. Kun molemmat tähdet ovat epäajankohtaisia, ne ilmentävät varsin helposti kielteisiä piirteitään. Kuvitelkaapa vaikka Aku Ankka ja Milla Magia samaan huusholliin. Aku rehtinä, mutta höynäytettävänä kuumakallena ja Milla katalana kettuna aiheuttavat pahimmillaan melkoisen sopan!


Kun opit tuntemaan lentävät tähdet paremmin, keksit itsekin arkkityyppejä ja voit viihdyttää itseäsi tulkitsemalla tähtiyhdistelmiä arkkityyppien kautta.


Puhuttaessa lentävistä tähdistä ja arkkityypeistä, voimme leikitellä ja jopa hullutella ajatuksilla. Mutta ei kannata unohtaa, että lentävät tähdet todellakin edustavat qi' tä, energiaa ja vaikuttavat meihin. 


Me emme muutu Aku Ankaksi, sen enempää kuin nauravaksi Buddhaksikaan, mutta saatamme tunnistaa käytöksessämme näitä arkkityyppisiä piirteitä. Silloin kun koemme piirteet epätoivotuiksi, niin tilan qi' tä on syytä tasapainottaa. 


 - Paula -   


  
2 kommenttia:

  1. Jos perässä seuraa aina vaan yang-tähti, saako sen käännettyä yingiksi? Eri tiloissa eri tähti mutta aina vaan yang, ei koskaan ying.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kysymyksestä. Tämä aihe on hyvin hankala selittää, niin kysymykset ovat varmasti paikallaan. Yin-tähdet (eli ns vuoritähdet) ovat eri tähtiä, kuin yang-tähdet (eli ns vesitähdet). Yin-tähdet eivät vaeltele missään, vaan ovat staattisia. Yang-tähdet ovat kuin kuvitteellinen usva; ne "takertuvat housunlahkeeseen ja seuraavat". Joka tilassa on sekä yin, että yang-tähtiä. Se, kumpia käytämme on eri juttu. Yin-tähdet valtaavat ahtaat ja umpinaiset tilassa, missä ei ole paljon liikettä. Kuten vaatekomerot tai tyhjät huoneet. Niissä on sellainen pysähtynyt tunnelma, tiedätkö? Yin-tähdet ovat läsnä myös koko ajan, vaikuttaen myös meihin, mutta vaikuttaen tunteisiin.. Yang-tähdet liikkuvat mukanamme ja sekoittuvat, vaikuttaen reaktioihin. Kun hyvä yin-tähti kommunikoi hyvän yang-tähden kanssa, niin siitä seuraa hyvää. Yinin ja yangin täytyy olla tasapainossa, että voimme hyvin.

    VastaaPoista