maanantai 13. elokuuta 2018

Fengshuin alkeiskurssi osa 8Tavoitteena terveys ja vauraus


Terveyden vaaliminenKiinalaisella maaseudullakin on ravintoloita, jossa kokoonnutaan terveellisen 
aterian äärelle ystävien ja perheen kesken. Äärimmäisen harvoin kukaan istuu 
pöydässä yksin, kuten niin usein esimerkiksi Suomessa.Fengshuin avulla voimme paitsi kuvailla ympäristöämme, mutta myös yhteyttämme ympäristöömme. Ympäristömme joko tukee tai heikentää terveyttämme ja siksi on ensisijaisen tärkeää ymmärtää ympäristön vaikutus ihmiseen. Mutta ympäristö ei ole ainut terveyteemme vaikuttava tekijä.


Terveys on arvokkain omaisuutemme, sen ymmärtää yleensä vasta kun terveys on rapistunut, tai peräti romahtanut yllättäen. Ympäristömme joko tukee terveyttämme, tai ei tue sitä.


Vielä tänä päivänä on ihmisiä, jotka eivät tiedosta ympäristön vaikutusta terveyteen; heille voi tulla yllätyksenä esimerkiksi tieto, että kaatopaikoilta voi nousta ilmaan myrkyllisiä kaasuja tai että voimalinja voi altistaa säteilylle.


Kirjoitin artikkelissa Kodinvaihtaja listan ympäristötekijöistä, joita tulisi välttää, sillä ne vaikuttavat paitsi viihtyvyyteen, myös turvallisuudentunteeseen ja terveyteen. Artikkeli on luettavissa TÄÄLTÄ.Voimalinjat ovat suuri terveysriski, joiden 
läheisyydessä ei pitäisi missään nimessä asua!

Fengshuin vaikutus terveyteen

Hyvä fengshui tukee niin terveyttä, kuin mielenterveyttäkin. Kiistatta voimakkain tekijä on ulkoiset muodot; onko talo tuettu takaa ja sivuilta, kohdistuuko taloon liikenteen muodostamaa haitallista qi' tä tai suurempien vesimassojen aiheuttamaa haitallista qi' tä jne.


Ns hyvät muodot omaava vanhempi talo maaseudulla.

Meillä kaikilla ei ole syntymälahjana yhtä hyvää terveyttä. Jos terveys on heikko, tulisi ympäristön tukea mahdollisimman hyvin terveyttä.


Monesti fengshui-kirjoituksissa varoitellaan asuntojen puuttuvista osista, mutta niiden vaikutus kohdistuu lähinnä tiettyyn yksilöön, mikäli puutuva osa on yksilön mingguan omassa ilmansuunnassa. Aiheesta voi lukea lisää Fengshuin alkeiskurssiOSA 7:stä.


Mingguan identtiteettipalatsiin ei tulisi kohdistua myöskään ulkoista haitallista qi' tä, kuten leikkaavaa qi' tä, tai identtiteettipalatsista tai sen ulkopuolelta ei tulisi löytyä oikeaa vettä.


Terveyden kannalta tärkeintä on talolle tuki takana. Aivan kuten talolla tulisi olla tuki takana ja sivuilla, tulisi pyrkiä aina sijoittamaan itsensä niin, että saa tuen takaa ja olisi näkymä ovelle. 


Muodoista voi lukea lisää Fengshuin alkeiskurssi, OSA 2:sta. Muotojen merkitys on erittäin suuri terveydelle!Kuinka voi itse tukea terveyttä fengshuin avulla?Jos terveys on radikaalisti heikentynyt ja talon tai asunnon ulkoiset muodot ovat heikohkot, ehdotan muuttoa. Ratkaisu on harvalle mieleinen, mutta pitkällä tähtäimellä monesti tuo avun. Edellyttäen tietysti, että muuttaa paremmin terveyttä tukevaan kotiin.


Fengshui-konsultaation tilaaminen kotiin voi olla erittäin kannattava ratkaisu, mikäli asukkaalla on selittämättömiä terveydellisiä ongelmia. Ammattitaitoinen konsultti osaa auttaa monin tavoin, edellyttäen että tilaajalla on motivaatiota noudattaa annettuja ohjeita.


Fengshui-konsultti on kuin talon lääkäri; ensin tutkitaan ja tehdään diagnoosi, sen jälkeen määritellään sopiva lääkitys ja annostus. Mikäli lääkitys ei tehoa, kokeillaan toista lääkettä. Qilin on yksi monista myyttisistä kiinalaisista eläimistä, jonka sanotaan 
suojaavaan shaqi' ltä

Terveydellisten ongelmien taustalla voi olla paitsi ns huonot muodot, mutta myös selkeä shaqi, eli haitallinen qi. Myös maasäteily voi olla taustalla. Pienillä muutoksilla voi usein ratkaista ongelmia. Tosin ongelma on ensin paikallistettava.


Valitettavasti fengshui-harrastaja aiheuttaa monesti myös itse näitä ongelmia, liian innokkailla ja yliampuvilla kokeiluilla. Fengshuissa ei ole varsinaisia sääntöjä kovin montaa, mutta yksi nyrkkisääntö toki on:


Mikä ei ole rikki, sitä ei tule korjata!
Varsinaisiin korjauksiin pätee myös yksi sääntö; korjauksia tulee tehdä vain askel kerrallaan, seuraten mahdollista lopputulosta ennen seuraavaa korjauskokeilua. Puhuttaessa terveydestä, aikaa voi kulua parikin kuukautta, ennen kuin mahdollinen korjaus tehoaa. Mitä ns korjauksia voi tehdä itse?Jos ulkoiset muodot ovat heikot tai vajaat, niin omakotitalossa asuja voi istutuksin ja aidoin rakentaa tukea talolle. Kurssin toisessa osassa on neuvoja asiaan.


Jos talo ei ole säännöllisen muotoinen ja siinä on ns puuttuva osa asukkaan mingguan omassa ilmansuunnassa, joka on suurempi kuin 1/3 osa talon pinta-alasta, tulisi ns puuttuva osa "liittää" taloon esimerkiksi merkkaamalla se istutuksin tai valaistuksella, tai rakentamalla esimerkiksi terassi tms, jotta syntyisi mielikuva säännöllisestä alueesta.


Mikäli taloon kohdistuu selkeää leikkaavaa qi' tä, voi kokeilla peittää näkymä esimerkiksi istutuksin, jos tontilla on tilaa. Tiheät havut ovat parempi vaihtoehto kuin lehtevät pensaat. Leikkaavaa qi' tä voi peittää, tai ohjata muualle myös muilla keinoin, kuten amppelikukin tai koristein.


Sisätiloissa voi vesipisteiden asettuessa asukkaan mingguan ilmansuuntaan, käyttää kookkaita luonnonkiviä tai kristalliprismoja maadoittamaan ja tasoittamaan veden vaikutusta. Luonnonkiven käytöllä on hyvin pitkät perinteet taolaisessa fengshuissa maadoituskäytössä.Luonnonkivet ovat hyvä keino maadoitukseen.

Mikäli keittiössä liesi ja vesipiste ovat vierekkäin, tuli ja vesi elementteinä muodostavat ristiriidan, joka tulisi tasoittaa elementtipuulla. Altaan ja lieden väliin voi asettaa vaikka yrttiruukun tai kaksi korjaukseksi.


Lentävien tähtien vuositähdille #2 ja #5 tulisi antaa metallia korjaukseksi ja välttää ehdottomasti elementtitulta ja elementtipuuta. Jos sinulla on vihreää tai sinistä väriä runsaasti vuositähdillä #2 ja #5, tulisi ne poistaa viipymättä. Myös kuukausitähdet #2 ja #5 reagoivat herkästi elementtipuulle.Suolakorjaus on tehokas korjaus haitallisille maatähdille 
#2 ja #5. Myös tämän korjauksen kanssa tulee noudattaa 
varovaisuutta.

Mikäli mahdollista, sijoita vuoteiden päädyt asukkaiden mingguan mukaisesti terveyttä vahvistavaan ilmansuuntaan ja mieluusti talon trigrammin mukaisesti suotuisaan palatsiin.


Jos asukkaalla on terveydellisiä vaivoja, kannattaa sijoittaa vuoteen viereen joko aito pullokurpitsa, tai korvaava esine. Tilan tuntuessa raskaalta ja tunkkaiselta, siivoa ja tuuleta, sekä herättele qi' tä metallisella äänellä. Nippu aitoja, kuivattuja pullokurpitsoja.

Suursiivouksen yhteydessä voi ripotella merisuolaa seinien vierelle vuorokaudeksi tai pariksi ennen siivousta. Energiapuhdistuksen voi tehdä itse siivouksen yhteydessä nopealla ristivedolla ja "ajamalla" qi liikkeelle äänin ja tuoksuin. Käsien äänekäs taputtelu ja suitsukkeiden tuoksu ovat tehokkaat keinot, mutta käytä vain tarvittaessa. 


Puoli terveyttä on ruokaLänsimaissa painotetaan varsin paljon ruokavalion merkitystä terveyteen. Kiinalaisittain ruokavalio on osa terveyden vaalintaa myös, mutta kiinalaisen lääketieteen mukaisesti.Silkkiäistoukat ovat hyvin proteiinipitoisia ja maukkaita! Sichuanissa 
käytetään varsin runsaasti voimakasta chiliä ja inkivääriä maustamaan ruokaa.


Terveellinen ruoka valmistetaan korkealaatuisista raaka-aineista. Raaka-aineet tulee säilyttää asianmukaisesti, joten keittiön merkitys on korostunut tässä yhteydessä. Säilytystilojen, kuten kuivamuonakaapin ja jääkaapin tulee olla puhtaat ja hyvässä järjestyksessä.


Terveellinen ruoka valmistetaan puhtailla välineillä, joten astioiden säilytys tulee olla myös asianmukainen. Lieden, liesituulettimen, uunin ja grillin puhtaus on puoli ruokaa. Siisteys vaikuttaa myös ruoanvalmistajan mielialaan, joten likainen keittiö ei houkuttele valmistamaan ruokaa lainkaan.


Liikunnan merkitysLiikunnan merkitys on varsin korostunut länsimaissa puhuttaessa terveydestä. Varsinkin sairaiden ja toipilaiden tulisi pyrkiä liikkumaan raittiissa ilmassa edes muutaman kerran viikossa. Pieni kävely tekee ihmeitä mielialalle.


Masennukseen taipuvaisille suositellaan mielialalääkkeiden asemasta lyhyitä päivittäisiä ulkoiluhetkiä. Ulkoilu on huomattavan tehokas tapa vaalia niin terveyttä, kuin mielenterveyttäkin.Ulkoilu parantaa kehon happipitoisuutta, kohentaa mielialaa ja 
parantaa unen laatua ja yleistä terveyttä!

Liikuntarajoitteisille ulkoilu voi olla haasteellista, mutta edes raittiissa ilmassa istuminen ja vaikkapa vain sormijumppa edesauttavat hyvinvointia.


Pitkän iän salaisuus on yhdistelmä terveellistä ruokaa ja sopivasti kuormittavaa liikuntaa. Yksi mieltä ja terveyttä eniten kuormittava tekijä on yksinäisyys. Varsinkin iäkkäiden yksin asuvien omaisten mielenterveyttä tulisi vaalia säännöllisillä puheluilla ja vierailuilla, sekä lempeällä kosketuksella. 


Kosketus on äärimmäisen tärkeää kaikissa ihmissuhteissa. Me suomalaiset olemme varsin varautuneita ja kosketamme toisiamme vain poikkeuksellisissa tilanteissa ja pelkäämme kosketuksen olevan tungettelevaa, vaikka kaikki tarvitsemme sitä enemmän. Kosketus rauhoittaa, lohduttaa ja antaa voimaa. 


Myös eläimet antavat mielihyvää ja rauhoittavat monin tavoin ihmistä.Huolehtikaamme siis toisistamme!

Aiemmin ilmestyneet fengshuin alkeiskurssin osat:

Osa 1: YIN JA YANGOsa 6: KAHDEKSAN ILMANSUUNTAA- Paula -
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti