Tavoitteena terveys ja vauraus
Vaurauden ymmärtäminen
Haluaisitko sinä syödä kultalautaselta? Nämä kiinalaiset kultalautaset ovat
kuvatut Singaporessa 2010 Art Science -museossa.
|
Vauraus on sana, joka ymmärretään yleensä yksioikoisesti rikkaudeksi. Sivistyssanakirjan mukaan se merkitsee hyvinvointia ja varakkuutta. Synonyymisanakirja tarjoaa puolestaan menestystä synonyymiksi. Mutta mitä sana vauraus oikein pitää sisällään?
Vaurautta ei voi tukita yksinomaan ylijäämäisenä omaisuutena. Vauraus voidaan nähdä laajemmin tulkittuna pääomana. Kaikki meidän jalostuneemmat ominaisuutemme ovat vaurautta. Vauraus sana pitää sisällään myös kasvun, kokemuksen ja kypsymisen merkityksen.
Fengshuissa sanotaan, että vauraus on sitä, mitä hallitset. Ensimmäisenä mieleen tulee tietysti kukkaro ja lompuukki; jos osaat pitää kukkaron nyörit kiinni ja kortit visusti lompakossa, niin hallitset talouttasi.
Mutta kun meillä kaikilla on niitä tarpeita ja mielihaluja! Kasvavat lapset tarvitsevat ruokaa ja kahdesti vuodessa isompia kenkiä. Auto tarvitsee bensiiniä ja taloyhtiö rahaa yhtiön kuluihin. Ja sitten olisi myös kiva hankkia itselle se jumalaisen ihana käsilaukku muotiliikkeen ikkunasta. Ja mies haaveilee moottoripyörästä ja villistä vapaudesta matkalla maailman ääriin.
Vaurauteen liittyy mielikuva hohdokkuudesta, luksusmerkeistä ja
muista näkyvistä tunnuksista, joista muiden ihmisten halutaan
tunnistavan varakkaaksi.
|
Tarve ja halu ovat ensinnäkin kaksi tyystin eri asiaa. Tarve on jotain välttämättömämpää. Käsilaukun asemasta voi toki käyttää vaikka kaupan kestokassia ja moottoripyörän korvaa lyhyemmillä matkoilla fillari.
Mutta meidän elinolosuhteemme ovat sen verran ankarat, että lapset eivät pärjää ilman jalkineita, ainakaan kovin pitkään syksylle. Eikä kukaan meistä pärjää ilman ruokaa.
Todellinen köyhyys on varsin kaukaista meille länsimaalaisille. Elämme keskellä hyvinvointia, turhautuneina elämän helppoudesta ja samalla noituen sen monimutkaisuutta. Elämää moititaan vaikeaksi ja vaativaksi, vaikka se vaikeus on itseaiheutettua.
Fengshui syntyi Kiinassa aikana, jolloin vauraaksi katsotulla ihmisellä oli päivän riisiannos ja suojaisa paikka minne kallistaa päänsä yöksi. Ehkä tämä ajatus antaa hiukan perspektiiviä sanalle vauraus.
Pidämme ruokaa jopa itsestäänselvyytenä hyvinvointivaltiossa,
mutta onko se todellakin sitä? Kuvassa riisipelto Mushan kylässä, Kiinassa.
|
Riisiannoksen pystyi tienaamaan työllä; joko viljelemällä itse riisin, tai vaihtamalla oman ajan ja energian, eli työn, riisiannokseen. Riisi on tässä suhteessa valuutta ja työ valuuttaan vaihdettu energia.
Vauraus on mitä hallitset - ajattelua hyödyntäen, myös kaikki osaamasi taidot ovat vaurautta. Mitä taitavampi olet, sen arvokkaampi on taitosi.
Mutta tässä piilee sudenkuoppa; ei riitä, että olet yhdessä asiassa taitava. Silloin taitosi on verrattavissa banaanivaltioon, jonka talous on hyvin altis banaanin maailmanmarkkinahinnan vaihteluille. Ja entä jos banaanisatosi pilaantuu? Sen jälkeen olet tyhjän päällä.
Eli yhden taidon Jaska tai Pirkko on kuin banaanivaltio; jotta välttyisi taloudellisilta katastrofeilta on hallittava useita taitoja ja kehitettävä taitonsa niin hyviksi, että pystyy vaihtamaan taitonsa "riisiin ja banaaniin", eli valuuttaan aina, olkoon työtilanne mikä hyvänsä.
Vanhempien velvollisuus on opettaa lapsille perusarvojen
tärkeys, kuten vastuu itsestä ja yhteisöstä.
|
Mutta yksin jokainen on haavoittuvainen. Siksi taidon lisäksi tulisi luoda itselleen verkosto, jossa omat taidot ja osaaminen hyödyntävät suurempaa joukkoa ja voi saada suuremmalta joukolta vastavuoroista tukea itse antamalleen tuelle.
Eli perusajatus on vastavuoroinen auttaminen. Jos vertaamme itseämme lintuihin, niin ymmärrämme ehkä paremmin, miksi menestyneet ja vauraat ihmiset toimivat muiden kanssa tiiminä; esimerkiksi muuttolinnut matkaavat tuhansia kilometrejä vuodessa, suurina joukkoina.
Auran kärjessä lentävä matkanjohtaja kohtaa suurimman ilmanvastuksen, jolloin auraa johtava lintu väsyy helpoiten. Mutta kun johtava lintu pystyy vaihtamaan paikkaa aurassa ja luovuttamaan kärkipaikan toiselle linnulle, matkanjohtaja pystyy lepäämään, jotta jaksaa taas vuorollaan lentää auran kärjessä.
Valitettavasti meissä ihmisissä on runsaasti yksilöitä, jotka itsekkäästi ja mukavuudenhaluisesti eivät halua jakaa voimavarojaan, vaan antavat muiden tehdä kaiken työn. Hyvinvointivaltiota käytetään hyväksi; osa väestöstä ei ole edes kiinnostunut kantamaan vastuuta itsestään, mikä on hyvin valitettavaa.
Valtaosa maailman väestöstä on ilman minkäänlaista sosiaaliturvaa; jos saat potkut töistä, sinun on etsittävä toinen työ tai nähtävä nälkää. Vauraus on kyky huolehtia itsestään siis.
Asuessamme hyvinvointivaltiossa meistä asukkaista huolehditaan; meille on taattu paitsi koulutus ja terveydenhuolto, mutta myös perustoimeentulotuki ja minimieläke. Eikö se ole vaurautta?
Kuvakaappaus kansaneläkelaitoksen henkilöasiakassivulta, jossa liki kaikki
suomalaiset asioivat jossain elämän tilanteessa.
|
Qi' n ominaisuuksiin kuuluu liikkua suuntaan, missä on vähiten vastustusta. Se pätee myös ihmiseen; taipumus mennä missä aita on matalin. Siksi tarvitsemme ns holhousta hallitukselta ja kansaneläkelaitokselta.
Maailma pyörii rahan ympärillä; raha on valuttaa, energiamuoto, joka vaihdetaan toiseen energiamuotoon. Jos et anna mitään, et myöskään saa mitään. Tämä siis yksinkertaistetusti.
Raha on valuuttaa, energiaa. Ilman sitä ei maailma pyöri enää. |
Mikäli kaipaat lisää vaurautta, sinun on oltava rehellinen itsellesi; onko sinulla motivaatiota nähdä vaivaa sen eteen? Kuinka paljon haluat sitä? Haluatko tarpeeksi, jotta alkaisit kehittämään itseäsi ja taitojasi saavuttaaksesi haluamasi?
Vai riittääkö sinulle se, mitä sinulla jo on? Ole kiitollinen siitä kaikesta hyvästä, joka sinulla on. Jakamalla omaa vaurauttasi, sinun on mahdollista saada osaksesi myös vaurautta muilta.
"Hyvä antaa vähästäkin, paha ei edes paljosta"
- suomalainen vanha sananlasku -
Kurssin seuraavassa ja viimeisessä osassa opettelemme aktivoimaan ympäristömme ja itsemme työskentelemään vaurautemme lisäämiseksi.
Osa 1: YIN JA YANG
Osa 2: NELJÄ MYYTTISTÄ ELÄINTÄ
Osa 3: VIISI ELEMENTTIÄ
Osa 4: KAHDEKSAN TRIGRAMMIA
Osa 5: 12 MAALLISTA OKSAA
Osa 6: KAHDEKSAN ILMANSUUNTAA
Osa 7: YHTEYS YMPÄRISTÖÖN
Osa 8: TERVEYDEN VAALIMINEN
- Paula -
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti