perjantai 3. elokuuta 2018

Fengshuin alkeiskurssi osa 6


Tavoitteena terveys ja vauraus


Kahdeksan ilmansuuntaa





Fengshuissa ilmansuunnat liitetään kiinteästi trigrammeihin ja tässä kirjoituksessa tutustumme tarkemmin bagua-käsitteeseen ja sen sisältöön. Lisäksi tutustumme lyhyesti luoshuun, eli taikaneliöön.



Kirjoitin aiemmin jo trigrammeista, kurssin neljännessä osassa. Trigrammit on järjestetty ilmansuuntakaavioon, eli baguaan, kahdella tavoin.

Xiantian-bagua


Kerrotaan, että myyttinen hahmo Fuxi loi järjestyksen maailmaan; loi moraalin, keksi tulenteon ja metsästyksen.


Fuxi' n sanotaan olevan myös ihmisten kantaisä, joka loi trigrammit ja ensimmäisen baguan, Xiantian-baguan, joka tunnetaan myös Varhaisempana Taivaan Järjestyksenä, tai synnynnäisenä baguana.



Fuxi' n patsas fengshui-museon pyhäkössä Langzhongissa, 
Kiinassa 2017.



Synnynnäinen bagua kuvaa maailmanjärjestystä. Taivas (trigrammi Taivas) on maan yllä (trigrammi Maa), aurinko (trigrammi Tuli) nousee idässä, täysikuu (trigrammi Vesi) on lännessä. Aurinko ja kuu kuvaavat aikaa.


Trigrammi-pari Vuori ja Kosteikko kuvaavat ylänköä ja alavaa maata, eli jokien valumasuuntaa. Toinen trigrammi-pari Tuuli ja Ukkonen kuvaavat vallitsevia tuulia mereltä kohti vuoria, jolloin syntyy ukkosia. Trigrammi-pari kuvaa sääilmiöitä siis.


Synnynnäinen bagua on vanhin tunnettu bagua ja sitä käytetään perinteisesti ulkotiloissa, mikäli baguaa käytetään.



Xiantian-bagua hanhensulkaviuhkassa, jonka ostin Wuhuon temppelistä 
Chengdusta, Kiinasta. Malli on perinteinen, jonka kanssa 
qimendunjia-mestari Zhuge Liang kuvattiin.


Bagua kuvaa toisiaan harmonisoivia vastapareja, joten baguaa käytetään paljon sha' ta torjuvissa talismaaneissa, kuten bagua-peileissä.

Houtian-bagua



Fengshuissa käytetympi bagua on nk omaksuttu bagua, jonka sanotaan olevan kuningas Wenin (1099 eaa. - 1055 eaa.) luoma kolmetuhatta vuotta sitten.


Houtian-bagua, joka tunnetaan myös kuningas Wenin baguana, kuvaa karttaa ja ilmansuuntia, mutta myös aikaa. Aurinko nousee idässä, on korkeimmillaan etelässä, ja laskee länteen. Bagua kuvaa dynaamista tapahtumaa siis.



Houtian-bagua, kuvalähde wikipedia, kuvaan lisätty suomenkieliset 
trigrammien nimet


Omaksuttu bagua kuvaa aikaa myös vuodenaikojen muodossa. Pohjoisen trigrammi Vesi kuvaa talvea, siinä missä etelän trigrammi Tuli kuvaa kesää. Kevättä kuvaa trigrammi Ukkonen ja syksyä puolestaan trigrammi Kosteikko.


Kukin kahdeksasta trigrammista, eli guasta, hallitsee yhtä ilmansuuntaa. Kutakin ilmansuuntaa leimaa vahvasti ilmansuuntaan liitettävä trigrammi ja sitä ilmentävät elementit ja attribuutit.

Luoshu



Luoshun synty on hyvin myyttinen ja mytologian sävyttämä, kuten varhaisemman baguankin.


Tarinoiden mukaan Luo-joesta nousi kilpikonna, jonka selässä oli selkeä täpläkuvio. Yu Suuri, joka sai tehtäväkseen hallita Kiinan jokien tulvat, näki kilpikonnan ja sen kilvessä kuvion. Kuvio muodostui mustista ja valkoisista täplistä. Laskiessaan täplät hän tunnisti ne numeroiksi.



Luoshu-kuvio kuvattuna muistomerkin ylimmässä osassa. Kuva 
fengshui-museosta Langzhongista, Kiinasta.




Legenda ei kerro enempää. Tutkijat epäilevät että luoshun täplät on liitetty taivaankanteen jo syntymästään. Nyttemmin luoshun numerot liitetään Otavaan. 


Täplät muodostavat kuvion, jossa parittomat täplät edustavat yang-qi' tä ja parilliset yin-qi' tä. Milloin täplät on liitetty trigrammeihin, ei kukaan tiedä.




Luoshun numerot ovat ajan saatossa omaksuneet trigrammien piirteet, mutta ne eivät ole kuitenkaan trigrammeja. Trigrammit sijoitetaan baguaan ja numerot luoshuun. 


Luoshun numerot 1- 9 staattisessa kaaviossa.

Ilmansuunnat



Pääilmansuuntia on neljä ja väli-ilmansuuntia toiset neljä. Pääilmansuunnat, eli pohjoinen, itä, etelä ja länsi ovat yang-ilmansuuntia. Väli-ilmansuunnat koillinen, kaakko, lounas ja luode ovat yin-ilmansuuntia.


Ilmansuunnat omaavat Houtian-baguan piirteitä. Eli elementtivesi edustaa pohjoista ilmansuuntaa, siinä missä elementtituli edustaa eteläistä ilmansuuntaa. Ilmansuuntien elementit näkyvät samoin myös maallisten oksien elementteinä (ne "eläimet" eri ilmansuunnissa).


Kunkin ilmansuunnan elementit ovat luontaisesti vahvat, niitä ei tarvitse vahvistaa, tukea tai tehostaa. Aurinko nousee aina idästä, jolloin puun qi on aina idässä vahva, vaikkakin vahvimmillaan aamuisin.



Luopan-sapluuna luoshun päällä. Sapluunan avulla löytää 
kaiken tarvitsemansa; ilmansuunnat, asteet, trigrammit, 
maalliset oksat, sekä 24 vuorta.




Aurinko on aina korkeimmillaan keskipäivällä, myös talvisin, jolloin qi' n tulen vaihe on aina vahva etelässä, myös öisin. Etelä on aina, vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta eniten yang.


Iltaisin aurinko laskee länteen, vaikka olisi kevät, tai pilvistä, joten qi' n elementtivaihe on aina luontaisesti voimakas lännessä.


Veden elementti on pohjoisessa aina vahva, myös kesäisin, vaikka veden qi onkin voimakkain talviöisin. Pohjoisella puolella on aina varjoisempaa ja viileämpää, joten se on eniten yin aina.


Jokaista ilmansuuntaa ilmentää trigrammi, ja luoshun numero, sekä trigrammiin ja luoshuun liittyvä elementtivaihe.


Pohjoinen - ilmentää eniten yin-vaihetta vuodenajasta ja vuorokaudenajasta. Kuvastaa qi' n veden vaihetta, joka on luonteeltaan vajoavaa, kylmää ja märkää. Kuvastaa pimeyttä ja vaaroja. Liitetään trigrammiin Vesi ja luoshu-numeroon 1.


Koillinen - ilmentää aamuyötä ja kevättalvea, aikaa jolloin eniten yin-vaihe on jo ohitettu ja yang on lisääntymässä, mutta yang ei ole vielä voimakas. Koillinen kuvastaa hiljaista aikaa, jolloin maan qi on yhä levossa ja vakaa. Liitetään trigrammiin Vuori ja luoshu-numeroon 8.


Itä - ilmentää aamua ja kevättä ja elementeistä aktiivista kasvua kuvastavaa ylös pyrkivää puun vaihetta. Kuvastaa aktiivista liikettä ja kasvua. Liitetään trigrammiin Ukkonen ja luoshu-numeroon 3.



Vastapuhjennut lehti puussa ilmentää trigrammia Tuuli kaakossa.


Kaakko - ilmentää aamupäivää ja loppukevättä, kun lehti on jo puussa ja tuuli saa jo otteen lehdistä. Kasvu on jo laantumassa ja ylöspäin pyrkimyksen asemasta, qi suuntautuu enemmän lehtien kasvuun. Qi on laadultaan enemmän tukea hakeva ja takertuva, kuin tukea antava. Liitetään trigrammiin Tuuli ja luoshu-numeroon 4.


Etelä - ilmentää keskipäivää ja keskikesää, kun aurinko helottaa voimakkaammillaan. Qi on säteilevää laadultaan ja pyrkii laajenemaan ulospäin. Liitetään trigrammiin Tuli ja luoshu-numeroon 9.


Lounas - ilmentää iltapäivää ja loppukesää, jolloin päivä on edelleen lämmin ja valoisa. Qi on laadultaan lämmin, vakaa ja varastoiva. Liitetään trigrammiin Maa ja luoshu-numeroon 2.


Länsi - ilmentää iltaa ja syksyä, aikaa jolloin aurinko laskee ja hämärtyy. Qi on laadultaan tiivistyvä ja sisäänpäin kääntynyttä. Liitetään trigrammiin Kosteikko ja luoshu-numeroon 7.


Luode - ilmentää myöhäisiltaa ja varhaistalvea, jolloin kaste on jo tiivistynyt ja kuura on jo maassa. Qi on laadultaan hyvin tiivis, kova ja kylmä. Liitetään trigrammiin Taivas ja luoshu-numeroon 6. 



Varhaistalven ensimmäinen kuura edustaa trigrammia Taivas ja 
ilmansuuntaa luode.


Baguan alueet New Age fengshuissa



Länsimaalaisessa nk New Age fengshuissa on käytössä eräänlainen kiinteä luoshu, jossa jokaiselle ilmansuunnalle on annettu elämänalue. 




Tämä länsimainen versio on johdettu Houtian-baguasta hyvin väljästi. Näitä elämänalueita ei voi ottaa kirjaimellisesti. Tämä länsimainen versio on paitsi staattinen, myös hyvin yksioikoinen.


Autenttisessa fengshuissa ei ole sen enempää rikkaus-, kuin rakkaus-nurkkauksiakaan. Ns vaurausalue koillisessa on johdettu trigrammista Tuuli, joka on tulkittu Yijingissä mm taloudellista voittoa hakevaksi ihmiseksi. 


Ns avioliiton alue on johdettu taasen trigrammista Maa, joka on tulkittu Yijingissä lempeäksi ja huolehtivaiseksi naiseksi. Käyttäessäsi ns "länsimaista baguaa", muista, että elämänalueille annetut nimet eivät merkitse kirjaimellisesti annettua nimeä.


Aito ja oikea fengshui ei ole kaavamaista, siksi ei tule myöskään muokata ympäristöään kaavamaiseksi!






Aiemmin ilmestyneet fengshuin alkeiskurssin osat:

Osa 1: YIN JA YANG








- Paula -

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti