lauantai 16. helmikuuta 2019

Tyyli pukeutumisessa ja kotona




Sivistyssanakirjan mukaan tyyli merkitsee määräpiirteiden leimaamaa ilmaisu-, esitys-, käyttäytymis- ja suoritustapaa. Tyyli merkitsee myös yhteistä maku- tai tyylisuuntausta, joka on ilmeinen.


Suomen Fengshui ry:n helmikuisella kuukausiluennolla astrologi Soile Naskali kertoi tyylistä itsen ilmaisuna länsimaisen astrologian kautta. Luento oli varsin hauska ja valaiseva ja on myöhemmin nähtävissä striimattuna yhdistyksen youtube-kanavalla.


Heikommin fengshuita tunteva saattaa kuvitella fengshuin edustavan tyyliä, mikä ei pidä paikkaansa. Fengshuita voidaan harjoittaa niin utramoderneissa tiloissa, kuin vaikka historiallista tyyliä edustavassa kodissa, fengshui ei ole tyyli, vaan harmonia- ja ympäristöoppi, jota soveltaen ihmiset voivat paremmin.


Yksi fengshuin työkaluista, minggua, saattaa antaa myös viitteitä tyylillisistä mieltymyksistä sisustuksessa. Esimerkiksi maa-mingguat ehkä arvostavat enemmän klassista tyyliä ja kestävyyttä, kuin esimerkiksi puu-mingguat, joita saattaa viehättää enemmän design ja käsintehty laatu.


Tyylin muodostumiseen vaikuttaa kuitenkin enemmän astrologia. Neljän pilarin astrologiassa kodin tyyli ja pukeutumistyyli kuvaa päivänmestarin lisäksi suojelijaa, eli ”äiti”-elementtiä, sekä ilmaisua, eli ”lapsi”-elementtiä.


Nämä eivät itseasiassa poikkea paljoakaan Soilen luennolla esiin nostamiin Kuuhun ja Venukseen länsimaisessa astrologiassa. Kuu edustaa kaipuuta; kaikkea sitä mikä luo turvaa ja tuntuu kotoisalta ja ravitsevalta. Se vastaa siis hyvin pitkälle samaa ajatusta, kuin neljän pilarin astrologiassa suojelija-teema.



Venus edustaa arvostusta ja mielihyvää, nautintoa ja sitä mikä on sosiaalisesti hyväksyttävää. Neljässä pilarissa arvoja edustaa niin päivänmestari itse, kuin suojelija. Ilmaisu kuvaa enemmän nautintoja ja sosiaalisesti hyväksyttäviä valintoja, mutta myös tyyliä konkreettisesti itseilmaisuna.


Länsimaisessa astrologiassa elementtejä on neljä, kun taas kiinalaisessa on viisi elementtiä. Elementeistä maa edustaa molemmissa hyvin pitkälle samoja ajatuksia käytännöllisyydestä ja laadusta. Tuli länsimaisessa astrologiassa kuvaa innostuneisuutta ja visiota, kun taas kiinalaisessa tuli edustaa enemmän lämpöä ja näkyvyyttä.


Vesielementti länsimaisessa astrologiassa kuvaa tiettyä tunnekokemusta ja kokemuksellisuutta Soilea lainatakseni, ilmaelementin kuvatessa mentaalia ja ärsykkeellistä ajatusta tyylistä.


Kiinalaisittain vesielementti on älyllinen ja kommunikoiva, joten siinä on yhtäläisyyksiä länsimaisen ilmaelementin kanssa. Puuelementtiä ei länsimaisessa astrologiassa tunneta, mutta se omaa samoja laajenevia ja kohoavia piirteitä kuin mitä liitetään Jupiteriin.


Tavatessamme ihmisen luomme ensivaikutelman usein välittömästi ja intuitiivisesti. Ihmisen fyysinen olemus, kehonkieli, ilmeet ja liikkuvuus ovat usein luettavissa neljän pilarin kartan vuosipilarista, tai länsimaisen kartan askendeltilta.


Vuosipilarin elementit ja teemat näkyvät usein olemuksesta; valtateema voi korostua virastopukeutumisella, vaurausteemaa korostetaan usein turvautumalla kalliisiin merkkeihin, ilmaisuteema näkyy usein avoimesti julistetuin ideologioin, suojelijateema voi näkyä turvallisuushakuisuutena. Värivalintoihin vaikuttaa hyvin usein vuosipilarin sisältämät elementit.




Koti kuvastaa pitkälti samoin tavoin ihmistä itseään. Koti itsessään edustaa fyysisesti suojelija-teemaa kiinalaisittain. Käsittääkseni länsimaisessa astrologiassa keskiyön akseli IC ja sen merkki edustavat suhdetta kotiin. Esimerkiksi itselläni on IC ravussa, joten ei ole varmaan yllättävää, että asun maalla äitini kotikylässä. Kodissani on myös paljon vanhaa esineistöä, joihin minulla on tunneside.


Kuun merkitys on vahva ajatellessamme kotia, sillä kuu kuvastaa alitajuisia tarpeitamme ja kaipuutamme. Soile puhuikin kuun merkkisijainnista ja kuinka olemme ehdollistettuja määrätyille tekijöille, kuinka menneisyys vaikuttaa turvallisuuden tunteeseemme, mikä tietysti heijastuu myös kotiin. Kuun merkkisijainti, mutta tietysti myös kuun aspektit ja huonesijainti antavat omat mausteensa keitokseen luodessamme tyyliä, olkoon se sitten sisustustyyliä tai pukeutumistyyliä.


Minusta oli varsin hauskaa huomata, että oma kuuni kaksosissa heijastaa myös kotiani ja omaa tyyliäni. Kotini ei ole niinkään rauhan ja levon tyyssija, vaan virikekeskus ja omassa kartassani kaksosten merkki on varsin hyvin edustettuna, joten ei liene ihme, että ranteitani ja sormiani koristaa massiiviset hopeakorut. Kaksosten merkki liitetään keuhkoihin ja käsiin ja merkin edustajat ovat älyllisesti vilkkaita ja kaipaavat virikkeitä mielelleen Soilen kertoman mukaan. Tämän allekirjoitan ehdottomasti.


Kaksosten merkki on muuttuva ja varsin liikkuva merkki, kuten vastamerkkinsä jousimieskin, missä kuutani vastapäätä löytyy Mars. Pukeudun mieluiten rennosti ja liikkuvuutta helpottavasti. Asiakkaani eivät näe kuitenkaan minua ratsastushousuissa ja tallikengissä kotini ulkopuolella, kuten valtaosa minut tuntevista ihmistä! Hevosharrastus liittyy hyvin vahvasti jousimieheen.


Venus on paljon muutakin kuin ”rakkauden planeetta”. Venus kuvaa arvostusta ja nautintoa, joten Venuksen merkkisijainti juoruaa jonkin verran siitä, mitä henkilö arvostaa ja mistä nauttii. Venus vaa’assa eroaakin varsin merkittävästi esimerkiksi Venuksesta vesimiehessä.




Oma Venukseni löytyy oinaan merkistä ja olikin varsin valaisevaa kuulla Soilelta, että pään alue on tällöin usein tunnusomainen. Olenkin ihmetellyt aina, miksi en koe itseäni itseksi toisenlaisessa kampauksessa, vaan kuljen aina ja ikuisesti hiukset tiukasti niskanutturalla! Nyt tähänkin löytyi selitys siis ja voinkin hamaan hautaan asti hyvillä mielin vetää tukan pois silmiltä niskaan. Isot korvakorut kuuluvat myös kokonaisuuteen.


Tyylistä puhuttaessa tulielementeille on tyypillistä jokin idea, visio tai kannanotto, kertoi Soile. Nyt osui ja upposi! Juuri sitähän fengshui on, puhuttaessa kodista! Mahtaakohan kuinka monella fengshui-konsultilla olla Venus tai Kuu  tulimerkeissä?


Omassa kodissani Venus oinaassa näkyy ehkä parhaiten aidoissa käsinsolmituissa paimentolaismatoissa, joita olen kerännyt vuosikymmeniä. Venushan edustaa myös taloudellista arvoa. Aidot itämaiset matot ovat arvokkaita ja sijoitus jo sellaisenaan. Niiden kuviointi ja mausteinen väritys viehättävät minua hyvin paljon.


Kiinalaista astrologiaa soveltaen suojelijan elementti ja sijainti heijastuu monesti kodin tyyliin ja väritykseen. Puuelementtiin lukeutuva suojelija saattaa rakastaa reheviä viherkasveja ja valoisia huoneita, kun taas esimerkiksi metallielementtiin lukeutuva suojelija saattaa sijoittaa arvokalusteisiin tai metallisiin pintoihin.


Päivänmestarin voimakkuus vaikuttaa usein myös mieltymyksiin. Esimerkiksi heikko maapäivänmestari, jolla on myös heikko suojelija, saattaa inhota vihreitä ja sinisiä sävyjä, kukkakuoseja ja viherkasveja, mutta ehkä rakastaa punaista väriä niin vaatetuksessa, kuin kodin sisustuksessa. Kokonaisuus siis ratkaisee.




Mikäli aihe kiinnostaa, niin suosittelen tutkimaan omaa astrologista karttaa. Luennon striimaus on katsottavissa raakatallenteena myöhemmin Suomen Fengshui ry:n youtube-kanavalla, jota suosittelen lämmöllä!


- Paula -


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti