torstai 7. kesäkuuta 2018

Koti on linnani ja linnassani lentävät tähdet



Linnani lentävät tähdet




Suomessa asumista moititaan kalliiksi; ilmasto edellyttää suojaa ja lämpöä. Neliöt maksavat, oli sitten kyse uusista tai vanhoista neliöistä. Ehkä siksi me suomalaiset suhtaudumme kotiin ja kodin ilmapiiriin hartaalla kiintymyksellä tai jopa intohimolla. Ilmapiiri on "se", mikä luo kodin.




 Muistoja lapsuudesta





Muistojen mielikuva lapsuudenkodista, pienestä töllistä





Olen elämäni aikana muuttanut kymmeniä kertoja, mutta harva osoite on ollut niin merkityksellinen, kuin lapsuudenkotini. Synnyinkotini oli pieni 1920-luvulla rakennettu mökki köökillä ja kammarilla. Kylmällä vintillä kuivattiin pyykkiä, pihalla nökötti sauna, liiteri ja huussi ja humala peitti alleen valoisan lasikuistin ikkunat. Varsin vaatimaton lähtökohta siis. 


Nuoret vanhempani kuitenkin pyrkivät parantamaan perheen asuinolosuhteita purkamalla töllin ja rakentamalla tilalle uuden, hienon omakotitalon, missä oli maisemaikkunat takapihalle ja makuuhuoneiden ikkunoista näki merelle. Uudessa talossa oli myös erikoisuutena kattoikkunat, sellaiset kuplamalliset, keskellä taloa. Ja minä sain ihan oman huoneen, se oli oranssi.



Poikkesin lapsuudenkodissani jokin vuosi sitten; oranssit ja vihreät 70-luvun seinät olivat vaihtaneet värin valkoiseksi, mutta kuplat olivat vielä katossa. Ne olivat itseasiassa aika kivat. Neljäkymmentävuotta vanha tammiparketti oli kuin uusi edelleen ja maisemaikkunat yhä ihastuttavat. Talo oli kestänyt aikaa erittäin hyvin; se tuntui yhä modernilta. 


Ilmapiiri talossa on aina ollut miellyttävä ja omanlaisensa, jotain mitä olen tiedostamattani kaivannut myöhemmissä kodeissani. Fengshuin kannalta lapsuudenkotini oli ihanteellinen kaikin tavoin; edessä meri, takana kallioita ja männikkö, molemmilla sivuilla tuki. Mutta ei pelkät ulkoiset muodot tehneet talon ilmapiiriä niin miellyttäväksi, siihen vaikuttivat myös rakennusaikana taloon kertynyt qi.


 Mikä vaikutus ilmapiirillä on



Sanalla ilmapiiri voidaan kuvailla tilan qi' tä. Fengshuin kompassikoulukunta kattaa runsaan joukon erilaisia menetelmiä kuvailla tilan qi' tä. Nämä eri menetelmät poikkeavat toisistaan ja ne antavat erilaatuista informaatiota hyödynnettäväksi eri tilanteissa ja eri tavoin. 


Kehittyneimmät menetelmät perustuvat erittäin monimutkaisille matemaattisille kaavoille, joiden avulla kuvaillaan qi' tä kolmi- ja neliulotteisesti, kuvaten myös ajan qi.



Kokeneelle tulkitsijalle nämä kaaviot kertovat tarinaa asukkaista. Hyödyntäen numeroin kuvailtua tietoa, eli koodeja ja koodiyhdistelmiä, tulkitsija voi esimerkiksi lukea kaavioista jos asukkaalla on riski sydänsairauksille tai vaikkapa taipumusta masennukseen. Mutta näistä kaavioista voidaan lukea myös potentiaalisesta akateemisesta menestyksestä, rakkauselämän kiemuroista, tai jopa taloudellisesta tilanteesta.


 Sana ilmapiiri pitää sisällään selitettävissä olevaa informaatiota tilan qi' n vaikutuksesta asukkaaseen, mutta myös tiedon qi'n luomista mahdollisuuksista. 




Itse käytän työssäni pääasiassa ns lentävien tähtien menetelmää, joka on kompassikoulukunnan kehittynein fengshui-menetelmä. Se on eriytetty toisesta menetelmästä, fengshuin korkeimmasta muodosta, eli qimendunjiasta, joka on eräänlainen yhdistelmä ennusmenetelmää ja fengshuita. Lentävien tähtien alkeita voi opiskella esimerkiksi kirjekurssilla.


Lentävät tähdet kuvaavat ilmapiiriä






Pieni Paula synnyinkodin kuistilla 
Lapsuudenkotini omasi hyvin rohkaisevan ilmapiirin. Se oli hyvä tuki pienelle Paulalle. Veljelleni talon ilmapiiri ei sopinut; hän sairasteli paljon ja kohtasi paljon haasteita varhaislapsuudessaan. Lapsuuteni aikaisia tapahtumia en kovin hyvin muista, mutta ne merkitykselliset sattumat ovat jättäneet leimansa minuun ja ovat nähtävissä myös lentävien tähtien kartassa.



Lentävien tähtien kartta on ikään kuin asunnolle luotu astrologinen kartta, joka kuvaa tilan ja asukkaan välistä suhdetta. 



Lapsuudenkotiin meillä ihmisillä on usein syvä tunneside ja solutasolla muistamme sen tunnelman ja ilmapiirin. Olen huomannut, että monesti ihmiset tiedostamattaan tunnistavat sen lapsuudenkodin ilmapiiriä muistuttavan hengen muissakin tiloissa ja herkästi valitsevat omaksi aikuiselämän kodikseen sellaisen. Aina ratkaisu ei suinkaan ole hyvä, sillä rakennuksen ulkoiset muodot vaikuttavat qi' n ilmenemiseen ja siihen, kuinka se vaikuttaa asukkaaseen. 


Suhde kotiin on merkityksellinen; kuinka rakastaa lähiympäristöään



Minusta on aina hiukan jännittävää tutustua uuteen asiakaskohteeseen; välillä kodin tunnelma on unelias, joskus varsin energinen, toisinaan taas hyvin varautunut. Olen tutustunut myös vihamielisiltä tuntuviin tiloihin. Mutta mielenkiintoisinta on kuitenkin tutustua siihen, kuinka koti ja asukas ovat päätyneet yhteen ja ennen kaikkea, minkälaiseksi se suhde on muodostunut.


Howard Choyn kuvaus qingistä
Kiinankielessä on sana "qing", jonka avulla kuvaillaan hyvää fengshuita ja sanan merkitys voidaan luonnehtia kiintymyksellä. Kun henkilö on kiintynyt kotiin ja ympäristöön, tunnesiteen avulla saadaan yliote miljöön kielteisiin vaikutuksiin. Joskus tunnesiteen muodostaminen on vaikeaa; ehkä muisto edellisestä asukkaasta kodissa estää kiintymästä, tai epämieluisa tunne asuinalueesta häiritsee mieltymästä kotiin. Fengshui-arkkitehti Howard Choy puhui keväisellä luennollaan Helsingissä paljon aiheesta. Hän puhui kieltäytymisestä kiintyä ja siitä, kuinka onnettomaksi se tekee ihmiset.


 Luomme mielessämme eston kiintymykselle, joka vaikeuttaa saavuttamasta tyytyväisyyden tunteen.




Tunnelukot estävät rakastamasta kotia, mutta onneksi niistä pääsee eroon, mikäli vain haluaa. Estosta voi päästää irti kun sen tiedostaa; keksimällä oman seremonian tunnelukon voi avata. Toteuttamalla seremonioita ja liittämällä niihin merkityksiä muokkaamme ajatusmallejamme. 


"Kun et voi muuttaa ulkoisia tekijöitä, sinun on muutettava ajatusmallisi" oli Howardin viesti.


Koemme usein, varsinkin vastoinkäymisiä kohdatessa, että olemme olosuhteiden uhreja; että emme voi vaikuttaa asioihin. Mielemme on mukavuudenhaluinen; se vastustaa muutoksia. On paljon helpompaa olla tekemättä mitään, odottaen ihmettä ja väistellen vastuuta. Muutostarpeen tiedostaminen jo motivoi; helpointa on muokata ympäristöä, milloin suinkin toteutettavissa. Jos sekään ei ole mahdollista, niin on joko alistuttava tilanteeseen tai muokattava ajatusmalleja. Tai viimeisenä vaihtoehtona, muutettava ja toivottava parasta. 


Kiintymystä kotia kohti voi syventää mm huolehtimalla siitä; ylläpitämällä siisteyttä, remontoimalla itse ja vaalimalla myönteistä asennetta. Kiintymystä voi syventää myös hyväksymällä realiteetit sopeutumalla niihin. Täydellisyyden tavoittelu on illuusio, joka estää sitoutumasta kotiin. Onni asustaa kuitenkin vain sydämessä.





- Paula -




Allekirjoittanut suurten asioiden äärellä


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti