torstai 31. toukokuuta 2018

Fengshui-etäkursseja vertailussa, osa 1

"Tein itse ja säästin"


Slogan "tein itse ja säästin" on varsin usein nähty, niin markkinoinnissa, kuin eri harrastajaryhmien keskustelupalstoillakin. Koska raha ei tunnetusti kasva puussa, yleensä pyritään ongelmat ratkaisemaan itse. Ensin on tosin tunnistettava ratkaistava ongelma. Vakavammaksi luonnehdittava fengshui-harrastus on usein seurausta epämääräisestä tunteesta, että kotoa löytyy ongelma; selittämättömiä sairastelukierteitä, jatkuvia vastoinkäymisiä, omituisia tapahtumasarjoja, tai vaikkapa vain näköalattomuuden tunnetta. 

Nykypäivänä jos kohtaa ongelman, niin siihen haetaan ratkaisu internetistä; googlen oraakkeli tuntuu tietävän kaiken, tai ainakin antaa ehdotuksia, mistä etsiä lisää tietoa. 


Henkilö, joka ei vielä tiedä olevansa fengshui-harrastaja, etsii ensin pikaisia korjausehdotuksia netistä ja kun sopivaa valmista ratkaisumallia ei ole tarjolla, tuleva harrastaja joutuu valitsemaan kahden vaihtoehdon välillä: a) tyytyä kohtaloonsa tai b) jatkaa sopivan  ratkaisun etsimistä. Mikäli henkilö valitsee vaihtoehdon b, hän tutustuu luultavasti fengshui-blogeihin (toivottavasti tähän fengshui-blogiin!) ja sitä kautta etsii ratkaisua ongelmaan. 


Koska yksittäiset fengshui-blogit harvemmin käsittelevät täsmällisiä ongelmia, tuleva fengshui-harrastajamme saattaa jopa harkita jonkinlaista kurssia, jotta keksisi ratkaisun ongelmaansa. Tämä kirjoitus on suunnattu erityisesti tuleville fengshui-harrastajille. Luultavasti tähän kirjoitukseen päätyy hakusanoilla: fengshui kirjekurssi / etäkurssi / verkkokurssi.
Kolme kovaa nimeä testissä
Vertailussa kolmen kansainvälisesti arvostetun fengshui-asiantuntijan etäkurssit; sisältö ja sen laatu, esitystapa ja ulkoasu, sekä saatavilla oleva tukiOlen opiskellut fengshuin alkeita melkoisen monta kertaa kuluneiden liki kymmenen vuoden aikana, eri mestareiden ja opettajien johdolla. Fengshuita opetetaan edelleen mestarilta oppilaalle menetelmällä, koska aihe on niin vaativa, että se edellyttää henkilökohtaista opetusta. 


Eniten vaikutteita olen saanut mestari Joseph Yun nuoremmilta mestareilta; joita minulla on ollut peräti kolme opettajana. Jokainen näistä nuoremmista mestareista on oppinut samat asiat, samoilta kursseilta. Silti jokainen heistä painottaa eri asioita, omaa erilaisen kokemuksen ja näkemyksen ja niin ollen olen myös oppinut jokaiselta eri asioita. Läheisin suhde minulla on mentoriini fengshui-mestari Päivi Vilkkiin. Joseph Yu: Fengshui-kirjekurssit (suomennos ja ohjaus fengshui-mestari Päivi Vilkki)Oleskellessani Aasiassa kymmenisen vuotta sitten aloitin opintoni Päivin etäoppilaana; Päivi on etäopettanut one-to-one menetelmällä toistakymmentä vuotta. Tai tänä päivänähän puhuttaisi kait verkko-opetuksesta. Päivi on suomentanut valtaosan mestari Joseph Yun kursseista ja liki jokainen kurssi ja moduuli sisältää lisäksi runsaasti Päivin omaa materiaalia ja kokemuksia. AlkeiskurssiPäivin kirjekurssit ovat siis Joseph Yun kirjoittamat ja Päivin suomentamat. Alkeiskurssi on selkeä ja koruton, täysin asiapainotteinen. Hienoja värikuvia on turha odottaa; niillä voidaan myydä kahvipöytäkeskustelua vilkastuttavia kirjoja, mutta asiapainotteiseen kurssimateriaaliin runsaita värikuvia on turha tuhlata. Selkeistä piirroksista puuttuu kaikki epäolennainen, jotta fokus olisi todellakin asiassa itsessään. 


Alkeiskurssissa tutustutaan kiinalaisen kosmonologian perusteisiin lyhyesti ja siirrytään varsin sukkelasti käsitteiden pariin ja varsinaiseen asiaan, eli fengshuin perusteisiin, käytännössä siis muotokoulukunnan oppeihin. Alkeiskurssiin kuuluu myös joukko Josephin laatimia tehtäviä, joiden avulla pyritään varmistamaan, että asiat on opittu oikein. 


Kurssin ajan Päivi tukee sähköpostitse opiskelijaa. Mielestäni kurssi on varsin kattava ja selkeä, vaikkakin vain ns etäkurssi. Kurssi soveltuu yhdessä jatkokurssin kanssa erittäin hyvin harrastelijalle, joka haluaa tehdä itse  konsultaation kotiinsa ja säästää. Alkeiskurssin hinta Päivillä on ollut pitkään 60 euroa, mikä on suorastaan edullinen.JatkokurssiJatkokurssi on huomattavasti vaativampi kuin alkeiskurssi; kurssi sisältää yksinkertaisesti kuvailtuna kompassikoulukunnan alkeet, sekä Kahdeksan Talon menetelmän. 


Kurssilla paneudutaan lyhyesti, mutta ytimekkäästi baguaan ja trigrammeihin, kompassin käyttöön, etu- ja takajulkisivuihin, Kahdeksaan Vaeltavaan tähteen ja eri tähtikarttoihin. Kurssilla tutustutaan lisäksi mingguaan (eli elämänlukuun) sekä mingguan yhteensopivuuteen talon ja eri ilmansuuntien kanssa eri kaavioiden avulla. Lisäksi kurssilla opitaan kalusteiden sijoittaminen oikeaoppisesti; kuvamateriaali on edelleen spartaanista, mutta selkeää. 


Kurssiin kuuluu useita konsultaatiotehtäviä, jotka Päivi tarkistaa. Kahdeksan Talon menetelmä on ajasta riippumaton, varsin vanha ja hitaasti vaikuttava kompassikoulukunnan menetelmä. 


Jatkokurssin hinta on 160€ kesällä 2018. Kurssi on varsin kattava ja selkeästi kirjoitettu, jotta harrastajakin ymmärtää. Kurssi antaa kyllin hyvät valmiudet suppeampaan kotikonsultaatioon, tosin tee-se-itse konsultaatio ei ole verrattavissa ammattilaisen tekemään, sillä virhemarginaali on varsin suuri harrastelijalla, jollei saa apua. Lisäksi säästö on suhteessa pieni. Lentävät tähdet
Lentävien Tähtien kurssi, eli Xuan Kong Fei Xing, on jo hyvin vaativa harrastajalle ja edellyttää erittäin hyvät pohjatiedot ja vankan hahmotuskyvyn. Kurssi sisältää aikakäsitteiden haltuunoton, tutustutaan syvällisemmin niin baguaan kuin luoshuunkin. 


Trigrammien merkityksiin paneudutaan huolellisesti, sekä opetellaan Yhdeksän tähteä, sekä niiden ominaisuuksia. Yhdeksän tähteä lennätetään yin tai yang polkua eteen- tai taaksepäin ja molempiin suuntiin lennättämistä harjoitellaan perusteellisesti. 


Lentävien tähtien kurssilla opiskellaan lisäksi luopanin, eli fengshui-kompassin lukemista ja 24 vuorta. Koska kurssilla opiskellaan aikaan sidottua menetelmää, laaditaan lentävien tähtien karttoja ja opiskellaan niiden tulkintaa ja ajankohtaisuutta ja laatua. 


Erikoiskartat tulevat myös tutuksi, samoin niiden merkitykset, kurssilla opiskellaan tähtien (eli erilaisen qi' n) keskinäisiä suhteita ja niitä tutkitaan elementtikierron (wuxing) kautta. Kaikkea myös harjoitellaan annettuina tehtävinä; ensin yksinkertaisina kaavioina, sitten vaativampina tehtävinä pohjakuvilla ja ulkoisilla muodoilla. 


Kurssiin kuuluu lisäksi useita konsultaatiotehtäviä. Kurssi on haasteellinen, mikäli käsitteet eivät ole hallussa, tai perusteiden hallinta ontuu. Kurssi maksaa 260 € ja kurssin voi suorittaa, mikäli on suorittanut hyväksytysti alkeis- ja jatkokurssin, eli kaikkien kurssien yhteishinnaksi tulee 480 €. 


Erityisenä plussana kurssista seuraa kutsu yahoo-keskustelupalstalle, jonka arkisto on avoin kurssin suorittaneelle. Kansainvälisen ryhmän, liki satatuhatta viestiä sisältävä arkisto on huikea etu!  Harva harrastaja pystyy hyödyntämään kurssin sisältöä täysipainoisesti heti, mutta toki suoriutuu oman kodin konsultaatiosta ohjaajan avustuksella. 


Kurssi soveltuu johdannoksi lentävien tähtien moduulille, tai kertaukseksi jo aiemmin aihetta opiskelleille. Keskivertoharrastajalle kurssi on turhan vaativa ja hyöty suhteellisen pieni; samaan hintaan saa ammattilaisen laatiman laajan konsultaation. 


Arvio


Joseph Yun fengshui kirjekurssit ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset:
Plussaa suomenkielisestä kurssista ja suomenkielisestä korkeatasoisesta henkilökohtaisesta opetuksesta. Ulkoasu on visualisesti koruton, mutta toimiva opetusmateriaalissa.


- Paula -
Luopan, eli fengshui-kompassi
Edit 12.6.2018: Päivi Vilkin kirjekurssitEi kommentteja:

Lähetä kommentti