lauantai 13. helmikuuta 2021

Fengshui vuodelle 2021

 


Lentävät tähdet 2021Vaikka kiinalaista uuttavuotta, eli Kevätjuhlaa, juhlitaankin kuunkierron mukaan, niin fengshuissa käytetään aurinkokalenteria ja tällöin Kevään alku, Li Chun (立春), asettuu aina helmikuun alkuun. Aurinkokalenteri perustuu astronomiseen aikaan, missä huomioidaan auringon ja maan keskinäinen suhde tarkasti. Maahan vaikuttavat energiat ovat riippuvaisia auringosta, joten kalenteria on kutsuttu myös viljelijän kalenteriksi.


Fengshui-energiat uusiutuvat siis joka vuosi helmikuun alussa, yleensä kuukauden 4. päivänä. Niin kutsutut lentävät tähdet on varsin täsmällinen menetelmä, jota sovelletaan ainoastaan suljettuihin tiloihin. Menetelmän mukaisesti ympäristön elinvoima, eli qi, omaa dynaamisen ja muuttuvan luonteen, joka ilmenee eri tavoin eri ilmansuunnissa. Lentävät tähdet kuvaavat energian laatua ja luonnetta, johon me reagoimme elämänlukumme, eli mingguan, mukaisesti.


Lentävät tähdet kuvataan numeroina, joilla on vahva yhteys trigrammeihin. Voit lukea lisää mingguasta ja trigrammeista vanhoissa postauksissa:Johtajat keskiössä


Vuoden keskustähti vuonna 2021 on #6, joka liitetään trigrammiin Qian, eli suomeksi Taivas. Kuutostähti edustaa korkeinta auktoriteettia, elementeistä metallia ja väreistä valkoista ja voimakkaan punaista.


Kuutostähden energia on hyvin erilaista, kuin viime vuoden keskustähden #7 energia. Siinä missä #7 tähti kuvaa tyttöjä, pehmeää metallia, särkyviä asioita ja ilonpitoa, #6 kuvaa iäkkäitä miehiä, kovaa metallia, vakavuutta ja järkkymätöntä valtaa.

Kuutostähteen liitetään siis vahvasti johtajat, hallitsijat, virkamiehet, perheen pää, sekä kaikki hallintoon liittyvät tilat ja rakennukset, kuten toimistot, hallinto- ja virastorakennukset, palatsit jne. Mutta myös iäkkäät miehet, patriarkat, sekä tietysti minggua kuusi. Kehonosista kuutostähti hallitsee päätä, mutta myös keuhkoja ja luustoa.


Mutta koska kuutostähti edustaa korkeinta auktoriteettia, se kuvaa myös ihmisen sisäistä johtajaa ja kykyä ohjata itseään, sekä ottaa vastuuta. Valta on ennen kaikkea kyky tehdä päätöksiä ja ottaa vastuu näistä päätöksistä. Tänä vuonna keskiössä ovat siis juuri nämä teemat: valta, vallankäyttö, sekä vastuu. Nämä aiheet koskevat meitä kaikki, eivät ainoastaan johtajia tai vanhoja miehiä!

Suotuisimmat suunnat


Lentävien tähtien ”kartta”, eli luoshu ei ole yhdensuuntainen karttapohjoisen kanssa, joten ilmansuuntiin tulee kiinnittää huomiota. Vuoden ehdottomasti parhaimmat ilmansuunnat ovat: koillinen, länsi ja etelä. Näihin ilmansuuntiin asettuvat tilat kannattaa ehdottomasti hyödyntää.


Etelässä vaikuttaa #1, joka liitetään trigrammiin Kan. Ykköstähti edustaa elementeistä vettä, joten se liitetään viisauteen ja kommunikointiin. Ykköstähti edustaa myös keski-ikäisiä ja seikkailunhaluisia miehiä, perinteistä ”naisten naurattajaa” ja viettelijää, joten terve epäluulo voi olla paikallaan – varsinkin jos etelää käytetään persikankukkasuuntana. 

Voit lukea persikankukasta täältä: Fengshuin alkeiskurssi osa 5


Etelässä vaikuttavaa qi’tä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, varsinkin luovaa työtä tekevien. Ykköstähti voi auttaa menestymään ja etenemään uralla, jos sen energian valjastaa oikein. Ilmansuunta on erityisen suotuisa puu-elementin elämänluvuille 3 ja 4. Paljon aikaa ilmansuunnassa viettävät voivat kokea silmävaivoja, mikäli niihin on taipumusta. Tällöin voi vaikutusta keventää tuomalla alueelle hieman elementtipuuta.
Länsi lukeutuu vuoden parhaimpiin ilmansuuntiin ja se suosii erityisesti nuoria aikuisia, niin romantiikassa kuin uralla, mikäli lännessä vaikuttavaa #8 tähden energiaa käytetään hyvin. Tähti kahdeksan liitetään trigrammiin Gen, joka edustaa poikia ja oppineita, mutta myös levollisuutta ja mukavuudenhalua. 


Aikakauden hallitsevana vauraustähtenä se kuitenkin auttaa menestymään, mutta se edellyttää ahkeruutta ja määrätietoisuutta. Kasitähti on yksi maa-elementin tähdistä, joten se on erityisen suotuisa metallin elämänluvuille 6 ja 7, mutta toki myös maan elämänluvuille 2,5 ja 8. Maan edustajana #8 ei pidä elementtipuun läsnäolosta, mutta arvostaa toki elementtitulta.


Vuoden senqi-ilmansuunta on koillinen. Tulevaisuuden vauraustähti #9, joka edustaa tuli-elementtiä, löytyy koillisesta tänä vuonna. Erityisesti tämä ilmansuunta suosii maan elämänlukuja, edellyttäen että osaa hyödyntää energian. 


Tähti yhdeksän liitetään trigrammiin Li, joka edustaa nuoria naisia, opiskelijoita ja taitelijoita, mutta se liitetään myös valoon, kirjoihin ja punaisen sävyihin. Ilmansuunnan qi auttaa menestymään ja luomaan mainetta ja vaurautta lähitulevaisuudessa. Vaurautta ei tule ymmärtää tässä yhteydessä liian kapea-alaisesti, vaan laajemmin taitoina ja myös hengen vaurautena. Koillisen ilmansuunta sopii paremmin, kuin hyvin opiskeluun ja tulevaisuuteen panostavaan työhön. Luovaa työtä tekevät hyötyvät suuresti myös ilmansuunnan tarjoamasta tuesta, sillä tuli-elementti auttaa ideoinnissa, oivalluksissa ja suunnittelussa.
Haasteellinen qi


Jotta tasapaino säilyisi, on energialtaan myös vähemmän suotuisia ilmansuuntia. Erityisesti kaakko, pohjoinen ja lounas edustavat tänä vuonna ilmansuuntia, joissa haasteelliset energiat vierailevat.


Kaakossa vaikuttaa tänä vuonna paljon parjattu ja pelätty viitostähti. Viisi-keltainen edustaa keskustaa ja on tähdistä ainoa, jolla ei ole korreloivaa trigrammia. Viitostähteen liitetään maa-elementti, sekä kiinalaisittain kaikki mahdolliset maahan liittyvät katastrofit, jotka ihminen voi kohdata.


Epäajankohtaisena tähtenä viitonen voi olla haasteellinen, mutta sitä ei suinkaan tarvitse pelätä! Viisi-keltaiseen tulee suhtautua kuin maanpaossa elävään hallitsijaan; helpoimmalla pääsee tarjoamalla sille levollisen ja miellyttävän ympäristön, sekä kylliksi rauhoittavaa puuhaa. Tila, jossa tämä energia vaikuttaa, ei välttämättä sovi kaikille. 
Viitostähdellä on varsin ikävä maine vaikuttaen ihmiseen passivoivasti, lisäten omahyväisyyttä ja riskienottoa. Viitostähden seura vaikuttaa yleensä ihmiseen kielteisesti ja paljon aikaa tilassa viettävä saattaa hyvinkin osoittaa despootin elkeitä. Varsinkin naisten tulisi olla varovaisia viitostähden qi’n kanssa, sillä se saattaa vaikuttaa erityisesti rintojen terveyteen.


Kaikki maatähdet arvostavat rauhallisuutta, mutta erityisesti viitostähti. Kaakon ilmansuunnassa maa-elementin alaiset tähdet ovat kosketuksessa ilmansuunnan luontaiseen puu-energiaan, mikä luo ikävää ristiriitaa ja häiritsee tähteä. Jotta qi kaakossa olisi neutraali, tulisi tilaa tasapainottaa hieman elementtitulella ja elementtimetallilla. Mutta tässä korjausliike on tehtävä kevyellä kädellä, esimerkiksi pastellisävyin. 


Viitostähden sanotaan erityisesti arvostavan kullankeltaista, joten sävy sopii hyvin käytettäväksi sen rauhoittamiseksi. Metallinhohtoiset esineet ja sävyt sopivat erittäin hyvin ilmansuuntaan, jos muistaa myös käyttää ripauksen verran elementtitulta.


Pohjoisessa vaikuttaa tänä vuonna toinen pahamaineinen tähti; kaksi-musta. Kakkostähti yhdistetään trigrammiin Kun, eli Maa. Kakkostähden huono maine liittyy vahvasti terveydellisiin ongelmiin, joita se herkästi luo haasteellisessa ympäristössä. Siinä missä viitostähteä voidaan pitää maanpaossa elävänä hallitsijana, epäajankohtaista kakkostähteä voidaan ajatella vaativana matriarkkana. Kaksi-musta edustaa iäkkäitä naisia, vallasnaisia, leskiä ja kansanjoukkoja. Tähteen liitetään erityisesti vatsa, perna ja naisten sukupuolielimet, sekä näiden kehonosien vaivat ja sairaudet.


Maatähti #2:n sijoittuessa pohjoiseen, naisten kontrolloiva käytös saattaa luoda ikäviä riitoja. Tähden maa-elementin luonne pyrkii kontrolloimaan pohjoisen ilmansuunnan luontaista qi’tä, joten tämä ristiriita tulee tasoittaa tuomalla ilmansuuntaan elementtimetallia, joka heikentää maan voimaa. 
Perinteisesti on kakkostähdelle tuotu myös pullokurpitsa, sen edustaessa niin kutsuttua taivaallista tohtoria kakkostähdelle. Keski-iän ylittäneiden naisten tulisi olla varovaisia käyttäessään pitkäaikaisesti tiloja, missä #2 sijaitsee, sillä tähdellä on taipumus lisätä naistenvaivoja. Miehet, jotka kuluttavat paljon aikaa pohjoisessa tänä vuonna, voivat kokea olevansa naisvallan alla, mikä usein lisää joko vastustusta tai halun paeta. Tyypillisiä fyysisiä vaivoja myös miehillä voivat olla vatsavaivat, virtsarakon ja eturauhasen vaivat, sekä lymfavaivat. Pohjoista tilaa paljon käyttävien olisi syytä tehdä edes pieniä fengshui-korjauksia, jotta välttyisi terveyshuolilta.


Lounaassa vaikuttaa tänä vuonna puu-elementin alainen, varsin aggressiivinen, kolmostähti. Puutähti lounaassa, maa-elementin ilmansuunnassa luo vahvan ristiriidan energialaatujen välille. Ilmansuunnassa vaikuttava qi on erityisen haastava vanhemmille naisille ja minggua kahdelle.


Puutähti #3 soveltuu monella tavoin käytettäväksi, mutta ei kaikille. Kolmostähti on hyvin aktiivinen ja kilpaileva luonteeltaan, siksi se soveltuu käytettäväksi työpaikoilla esimerkiksi markkinointiin. Kotona sen qi voi osoittautua haasteelliseksi käsitellä, riippuen ihmisen mingguasta. Minggua 9 voi hyötyä puutähden energiasta, mutta #3 voi olla aivan liian aktivoiva esimerkiksi lepoon. Urheilijoille kolmostähden aggressiivisuus voi olla suureksi avuksi, mutta luovempaa liikuntaa harrastaville tähden energia voi osoittautua liian äkkinäiseksi. Kolmostähti hallitsee kehonosista alaraajoja, sappea ja maksaa, hermostoa, sekä tunteista vihaa.
Kolmostähti liitetään trigrammiin Zhen, keski-ikäisiin miehiin ja vallanperijöihin. Sen ominaisuuksiin kuuluu haastavuus ja periksiantamattomuus; se on monin tavoin vaikeasti hallittavissa ja kiivas siis, se vaikuttaa myös liikennekäyttäytymiseen, mikä on syytä tiedostaa. Parhaiten lounaan energian saa rauhoitettua elementtitulella.


Kilpailijat


Idässä ja luoteessa vaikuttavat tänä vuonna kilpailevat elementtiparit, jotka edustavat puuta ja metallia. Luoteessa vaikuttaa metallitähti #7, viime vuoden keskustähti ja idässä on puutähti #4.


Luoteessa vaikuttaa #7, joka liitetään trigrammiin Dui, eli Kosteikko. Seiskatähti edustaa tyttöjä, ilonpitoa, puhetta ja laulua, mutta myös kyseenalaisia toimia kuten ennustamista tai varkauksia. Epäajankohtaisena se vaikuttaa helposti kielteisesti ihmisiin, lisäten juoruilua, kateutta ja ilkeyttä. 


Luoteessa vaikuttaa jo entuudestaan metallienergia, joten kahden metallielementin kohtaaminen luo kilpailutilanteen ja riitoja. Varsinkin vanhemmat miehet saattavat kohdata ikäväluontoista kohtelua nuorilta naisilta. Koska metalli on hyvin vahva ilmansuunnalla, on syytä antaa tekemistä tähdelle; elementtitulen esittely yleensä auttaa ylikorostuneelle metallielementille. Tarvittaessa voi tuoda myös ripauksen elementtipuuta alueelle.
Itä edustaa elementtipuuta ja nelostähden siirryttyä itään, ilmansuunnan elementtipuu on varsin korostut. Nelostähti liitetään trigrammiin Xun, eli Tuuli. Tähti edustaa keski-ikäisiä naisia, kauppiaita, sivistyneistöä ja matkustajia. Siihen liitetään akateeminen lahjakkuus, päättämättömyys, voimakkaat hajut ja mielen sairaudet. Puutähti #4 voi auttaa menestymään kaupankäynnissä ja luovuudessa, mutta erityisesti maan mingguan tulee suhtautua varauksellisesti nelostähden käyttöön, joka soveltuu paremmin minggualle 9 tai 1. 


Varsinkin nuoremmissa sukupolvissa ylikorostunut puuenergia idässä saattaa johtaa hillittömään käytökseen, joten tähden vaikutusta on syytä hiukan hillitä elementtitulella. Nelostähden energia luo potentiaalia akateemiseen ja taloudelliseen menestykseen sekä romansseihin, mutta se saattaa myös luoda myös henkistä ja emotionaalista tasapainottomuutta.

Maatyöt


Joka vuosi taisui, suipo ja sansha vaikuttavat siihen, missä voi suorittaa maankaivuutyötä. Tänä vuonna ei tule missään nimessä häiritä maata koillisessa! Kaikki itäiset ilmansuunnat, koillisesta kaakkoon, ovat hyvin herkkiä maankaivuutöille. Maata ei tulisi häiritä luoteessa, ei mielellään myöskään pohjoisessa. Turvalliset ilmansuunnat ovat länsi ja etelä.


Fengshui-korjaukset


Monet haasteelliset lentävät tähdet voi rauhoittaa esittelemällä niin kutsuttuja korjauksia niille. Lentävät tähdet ovat energiaa, qi’tä, joten niihin vaikuttaa parhaiten toinen energiamuoto, kuten valo ja ääni. Toki myös väreillä ja muodoillakin voi korjata vaikeita tähtiyhdistelmiä.


Pullokurpitsaa käytetään erityisesti torjumaan sairauksia tähdillä #2 ja #5. Aidon pullokupitsan asemasta voi käyttää keinotekoista vastinetta, kuten pienellä suuaukolla varustettua maljakko tai vaikkapa teepannua.


Vuosikellot, tupakellot ja heilurikellot, jotka siis lyövät puoli- ja tasatunnein ovat hyvin tehokkaiksi havaittuja myös hankalien maatähtien rauhoittamisessa, mutta erityisesti siitä hyötyy viisi-keltainen.
Suolavesikorjaus edustaa metallia ja vettä yhdessä, joten se ei sovellu aivan kaikille tähtiyhdistelmille, mutta yleisesti se rauhoittaa puu- ja maaelementin välistä ristiriitaa.


Huomautus


Aivan kuten käytetyn tavaran kaupassa, myös fengshui-korjauksia tehdessä, tulee käyttää harkintaa. Ei kannata korjata mitään, mikä ei ole rikki. Mitä enemmän hämmentää jo vakiintuneita energioita, sen vaikeampaa niiden rauhoittaminen on. Pienillä ja harkituilla muutoksilla voi saada aikaan parempia tuloksia, kuin kääntäen kaiken päälaelleen!

Onnea yhteiseloon vuoden lentävien tähtien kanssa!

- Paula - 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti