perjantai 21. syyskuuta 2018

Terveisiä Singaporesta!



Fengshuita puistoissa ja 

Joey Yapin live-tapahtumassa



Fengshui-spesialisti; kuva Susanna Andersson




Vihdoinkin olen selättänyt pahimman aikaerorasituksen oireet ja jaksan keskittyä kirjoittamaan. Pikapyrähdys Singaporeen oli sisällöllisesti antoisa ja matka kaikilta osin onnistunut! Suora paluulento tosin peruttiin ja uusi reitti oli Japanin kautta. Mutta ainakaan ei tarvinnut lentää suoraan kohti Tai Suita!


Matkan syy oli vain ja ainoastaan osallistuminen Joey Yapin verkkokurssilaisille järjestettyyn live-tapahtumaan. Mukanani oli Suomesta opiskelemassa ystävä ja monessa kurssiliemessä jo kypsytetty psykologi Susanna Andersson.

En aio kertoa paljoakaan live-tapahtumasta, sillä Susanna on lupautunut pitämään Suomen Fengshui ry:lle marraskuussa luennon, jonne säästetään tietysti parhaimmat palat. Mikäli luento kiinnostaa, niin sen voi käydä kuuntelemassa 15.11 klo 18 Helsingissä, Avartuvan Ihmiskuvan tiloissa Uudenmaankatu 33:ssa.



Ystävällinen kurssitoveri kuvasi Susannan ja Paulan Joey Yapin kanssa 
nelipäiväisellä kurssilla Singaporessa elokuussa 2018.


Itse keskityin kurssin ulkopuolella lähinnä Singaporen Kiinalaiseen puutarhaan ja puutarhan fengshuihin, sillä pidän puolestani marraskuussa Kotkan Puutarhaseuralle luennon aiheesta. Luennon jälkeen kirjoitan aiheesta myös blogissani.


Singapore



Singaporen kartta, kuva: https://fi.wikipedia.org/wiki/
Singaporen_maantiede#/media/File:Singapore_1994_CIA_map.jpg



Singapore on Ahvenanmaan kokoinen, timantin muotoinen saari Malakan niemimaan eteläkärjessä, reilu 100 km päiväntasaajalta. Singaporessa on asukkaita saman verran kuin Suomessa, joista noin 70% on kiinalaista alkuperää.

Singaporesta on kehittynyt yksi maailman suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista fengshui-keskuksista Hong Kongin ja Taiwanin ohessa. Kaupungissa vaikuttavat lukuisat eri alojen metafysiikan mestarit, joista moni on varsin tunnettu myös länsimaissa. 


Singapore on pitkälti noussut fengshui-harrastajien tietoisuuteen viime vuosina Joey Yapin johdolla, joka on alkanut pitämään kursseja ja seminaareja kaupungissa, joka tarjoaa otollisemman maaperän matkailijoille, kuin Kuala Lumpur, joka toimi aiemmin Yapin suurtapahtumien näyttämönä.


Feng Shui Live Event 2018



Joey Yapin fengshuin super-kurssi elokuussa 2018, Singaporen Expossa; 
reilu 2500 osaanottajaa, 55 maasta, 3 screeniä, huippu 
äänentoisto ja raflaava musiikki!



Yapin seminaari oli todellinen suurtapahtuma! Heti aloituksessa kerrottiin läsnäolijoiden lukumääräksi peräti 2800, mutta lukema korjattiin myöhemmin noin 2500 osallistujaksi, viidestäkymmenestäviidestä eri maasta.


Tapahtuma järjestettiin Singapore Expossa, Changissa. Ilmoittautuminen oli kaoottista ja vähemmin loogisesti järjestetty. Saimme kuitenkin käsikirjamme ja löysimme varsin hyvät paikat hallin perältä, yin-puolelta.



Joey Yapin fengshui-kurssin manuaali jaettiin jokaiselle osallistujalle. Sisältö 
tiukkaa asiaa, myös ei aiemmin verkkokurssilla julkaistua 
materiaalia oli mukana. Manuaali ei sisällä ammattilaisille 
suunnattua materiaalia lainkaan, mikä oli minulle pieni pettymys.

Joey Yap esiintyi hyvin energisenä ja karismaattisena puhujana. Hän paitsi viihdytti yleisöä huumorilla, mutta myös esitti asiansa hyvin suorasukaisesti. Mieleenpainuvinta  tapahtumasta olivat hänen antamat hyvin käytännölliset elämänohjeet, eivät niinkään fengshui-ohjeet.


Kuten liki kaikki autenttista klassista fengshuita harjoittavat, myös Yap painotti käytännöllisyyttä ja alleviivasi pitkin nelipäivästä tapahtumaa, että fengshui ei ole tavaroiden asettelua. Kodin ei todellakaan tule näyttää kiinalaiselta ravintolalta, vaikka harjoittaisikin fengshuita!


Yap painotti erityisen paljon puheissaan syytä; MIKSI tekee jotain fengshui-korjauksia tai aktivointia. Kaikella tulisi olla perusteltu syy; ilman selkeää tavoitetta tai odotetta lopputuloksesta, ei kannata "tehdä" fenghsuita. Ilman perustetta, "varmuuden vuoksi" tehty korjaus tai aktivointi ei voi antaa hyvää lopputulosta.


Kuten odottaa saattoi, Yap puhui paljon rahasta. Ammattilaisille suunnatussa osiossa viimeisenä päivänä painotus oli pitkälti kaavoissa ja kuinka hyödyntää niitä taloudellisesti. Mutta mikään erityiskaava ei auta, mikäli ympäröivät muodot eivät tue kaavaa. 



Ammattilaispäivänä kerrattiin muutamia kurssilla opittuja yksittäismenetelmiä.


Maamuodoista Yap puhui lyhyesti viimeisenä, ammattilaisille suunnattuna päivänä. Hän kannusti tutustumaan luonnonmuotoihin kaikkialla missä suinkin mahdollista, sillä muotoja ei voi opettaa luokassa, ne on opittava itse maastossa.


Seminaarin aikana Yap ja hänen tiiminsä esittivät paitsi mielenkiintoisia esimerkkejä, myös runsaasti informaatiota metafysiikan muista aloista, kuten neljästä pilarista ja qimendunjiasta.



Tapahtumassa myytiin runsaasti kirjoja ja allekirjoittanut sai onnekseen 
autograafin mestari Hung Hin Cheongilta kirjaansa 
käännöksestä Xuan Kong Purple White Script. Kuva Susanna Andersson.

Nelipäiväiset kymmentuntiset seminaaripäivät johtivat melkoiseen fengshui ähkyyn, mutta kurssi oli ehdottomasti hauska, hyödyllinen ja mielenkiintoinen! 

Singaporen puistoja


Puistoihin on Singaporessa panostettu paljon, käyhän maassa melkoiset määrät turisteja vuosittain. Singapore on yksi maailman tiheimmin asutettuja valtioita, joten viherrakentaminen on asukkaiden viihtyisyydelle myös äärettömän tärkeää.



Singaporen alkuperäinen metsätyyppi on trooppinen sademetsä; 
kuva Kasvitieteellisestä puutarhasta Singaporessa 2010.


Suurimmat turistimassat liikkuvat Orchard Roadin luksusostoskeskuksien ja Marina Bayn välillä, joten puistoista eniten turisteille suunnattu on ehdottomasti Gardens by the Bay, aivan Marina Bayn tuntumassa.


Gardens by the Bay on myös puistoista suurin ja kallein. Puisto itsessään on modernien puistojen pyhiinvaelluskohde, jossa kasvit esitetään kokeellisilla alustoilla, myös pystyseinämillä. Puisto koostuu useasta yksittäisestä puutarhasta, joista voi lukea englanniksi TÄÄLTÄ. Gardens by the Bay on turistien suosiossa hyvin näyttävän valoesityksen tähden:





Perinteikkäämpää puistotyyppiä edustaa Singaporen kasvitieteellinen puutarha Botanic Garden. Puisto on tunnettu etenkin orkideoistaan ja on listattu Unescon maailmanperintökohteena. Kasvitieteellisen puutarhan englanninkieliset sivut löytyvät TÄÄLTÄ.



Singaporen Kasvitieteellinen puutarha on maailmankuulu suunnattoman laajasta orkideapuistostaan. 
Kuvassa varsin perinteisiä perhosorkideoita, mutta hyvin poikkeuksellisissa väreissä.


Itselleni tärkein puistokohde Singaporessa oli Kiinalainen puutarha, joka on osa laajempaa rakenteilla olevaa kokonaisuutta, Jurong Lake Gardens.


Singaporen Chinese Garden, eli Kiinalainen puutarha on taiwanilaisen arkkitehdin professori Yuen-Chen Yu'n käsialaa vuodelta 1975. Puistoa on laajennettu useaan otteeseen ja tänä päivänä on 13,5 hehtaarin kokonaisuus, joka pitää sisällään useita pienempiä puistoja.


Kiinalaisen puutarhan arvokkain osa on Bonsai puutarha, joka on maailman laajin Kiinan ulkopuolella sijaitseva bonsai-puutarha. Bonsai-puiden kokoelma puistossa on tiettävästi myös maailman kallein.



Bonsai-puisto Kiinalaisessa puutarhassa on maailman arvokkain kokoelma
 bonsai-puita, joista usea yksilö on toista sataa vuotta vanhat.


Jurong Lake Gardens pitää sisällään myös Japanilaisen puutarhan lootuslampineen, siltoineen ja teepalviljonkeineen. Pidän marraskuun 13. päivänä luennon fengshuista puistoissa Kotkan puutarhaseuralle, missä esitän varsin runsain kuvin myös ko. puistoista materiaalia.


Tulen kirjoittamaan erillisen blogi-kirjoituksen vielä Singaporen puistoista fengshuin näkökulmasta, joten tässä lyhyessä oli vain lyhyt esikatsaus.



Lootuksenkukan nuppu Japanilaisen puutarhan lootuslammessa.



Aurinkoista ja rentouttavaa viikonloppua toivottaen! 



Bonsai-puutarhan kuuportilla 2018 Singaporessa, 
kuva Susanna Andersson.


- Paula -
   


  









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti