torstai 2. heinäkuuta 2020

Kesä





Pitkä, kuuma kesä


Juhannus on juhlittu mitä hienoimmassa kesäsäässä ja viikko, pari sitten vietettiin kesäpäivänseisausta, yötöntä yötä. Se aika vuodesta, joka on eniten yang. 


Suomalaisille keskikesän juhla on itsestäänselvyys, onhan pimeä talvi jälleen kerran selätetty ja valo ja lämpö syleilee meitä, kohottaen mielialaa ja yleistä vireystasoa. Ilmapiiri keskikesällä on hyvin yang siis. 


Kiinalaisen metafysiikan kulmakiviin lukeutuu ajatus maailmankaikkeuden elinvoiman, qi’n, ymmärtäminen aktiivisen ja passiivisen prinsiipin kautta. Länsimaisille ajatus ei suinkaan ole täysin vieras, mutta usein vaillinaisesti käsitetty. 


Puhuttaessa qi’stä, käytämme usein yksinkertaistettua ilmaisua ’energia’ kuvaamaan qi’tä. Mutta qi on paljon enemmän kuin näkyvää tai näkymätöntä energiaa – se on myös potentiaalia, massan vetovoimaa, mahdollisuuksia ja muutosvoimaa. 


Qi on aina dynaamista, jatkuvasti muuttuvaa, alati läsnä. Jotta qi voisi olla dynaamista, se sisällyttää aktiivisen prinsiipin, sekä passiivisen prinsiipin, jotka ovat toisistaan riippuvaisia ja aina suhteellisia. 



Aloittelevalle metafysiikan harjoittajalle voi tuottaa vaikeuksia hahmottaa yin ja yang prinsiippien keskinäinen suhde – ei ole toista ilman toista, sillä ne ovat yhtä. Ilman pimeyttä ei ole valoa, ilman kylmyyttä ei ole lämpöä, ilman tyyntä ei ole myrskyä – passiivinen luo aktiivisen ja aktiivinen luo passiivisen. 


Yin ja yang ovat aina tasa-arvoisia, mikä herkästi käsitetään väärin, jos elinvoima tulkitaan naisellisena tai miehisenä elinvoimana. Yin ja yang edustavat saman energian eri polaarisia ilmenemismuotoja, ei toistensa vastakohtia, eikä milloinkaan sukupuolta. 


Aivan kuten kesämme on talveen verrattuna hyvin yang, on kuu suhteessa aurinkoon yin. Kuun kierto, aivan kuten vuodenaikojen vaihtelu, tai naisen kuukautiskierto kuvastaa qi’n polariteetin vaihtelua eniten yinistä (uudesta kuusta) yangimpaan, täyteen yangiin (täysikuuhun), josta vähitellen yinimpään, kunnes yin on jälleen täysi (uusikuu). 




Samaa vaihtelua on kaikkialla ympäristössämme, mutta myös ihmisessä itsessään, niin fyysisellä, kuin psyykkisellä tasolla. Aktiivisen ajan jälkeen kaipaamme lepoa ja levon jälkeen aktivoidumme uudelleen. 


Yin edustaa vastaanottavaisuutta, liikkumattomuutta ja joustavuutta siinä missä yang kuvastaa läpitunkevaa, liikkuvaa ja jäykkää. Meissä kaikissa on samoja ominaisuuksia, sukupuoleen, ikään tai luonteenpiirteisiin katsomatta. 


Yhtä lailla voimme havaita ympäristössämme suhteellisen yinin ja yangin vaihtelua; valoa ja varjoja, hiljaisuutta ja äänekkyyttä, paikallaan oloa ja liikkuvuutta, viileyttä ja lämpöä – lista on loputon. 




Yinin ja yangin suhteellisuuden voi oppia ymmärtämään vain harjoituksen kautta. Mikäli metafysiikka kiinnostaa laajemmin, on tärkeää sisäistää perusteet. 


Nauttikaa kesästä!

- Paula



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti