torstai 2. heinäkuuta 2020

Näkymätön maailma


Mitä Qi on?


Vielä toistakymmentä vuotta ensiopintojeni jälkeen jaksan hämmästyä näkymättömän maailman monimuotoisuutta. Luulemme tietävämme ja luulemme ymmärtävämme, mutta todellisuudessa tiedämme ja ymmärrämme vain murto-osan siitä toisesta, näkymättömästä todellisuudesta joka meitä ympäröi.


Ehkä ihmettelet mistä kirjoitan. Minun lienee syytä aloittaa alusta. 

Kiinankielinen sana qi (pinyin, Wades-Giles asussa ch'i) ymmärretään länsimaissa yksinkertaistetusti energiana, mutta sanan merkitys on paljon laajempi ja moniulotteisempi. 

Qi merkitsee laajimman tulkinnan mukaan maailmankaikkeuden energioita, massojen ja kappaleiden energioita, elinvoimaa, henkeä, potentiaalista uutta energiaa, sekä jo kuollutta energiaa, energiaa ulottuvuuksissa joita emme edes tunne, liike-ja lämpöenergiaa, äänienergiaa, tunnetta, tietoista ja tiedostamatonta ajatusta, olemassaoloa ja luovuutta.

Mistä tämä ajatukseni kirjoittaa qi' stä tupsahti? Matematiikasta ja fysiikasta. Olen jo pidempään ollut kiinnostunut sellaisista aiheista kuin Pyhä geometria, Kultainen leikkaus, Fibonaccin lukujono, Solfeggion frekvenssit, luoshu jne. Näille kaikille on yhteistä energia eri ulottuvuudessa, ikään kuin oktaavin verran korkeammalla, kuin meidän järjellä ymmärrettävä ulottuvuus. 

Fibonaccin lukujono spiraalina. Kuvalähde: commons.wikimedia.org

Kävin yhtenä päivänä nettikeskustelua ankaran skeptikon kanssa. Henkilö piti itseään varsin suuressa arvossa ja lyhyen keskustelun jälkeen metafysiisisesta mielenkiinnostani tokaisi, että hän uskoo vain numeroihin, eikä metafysiikalla ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Olkapäälläni istunut pikkupiru sai minut kysymään häneltä: - Mistä tiedät eläväsi todellisuudessa? Voimme yhtä hyvin olla vain ajatuksia jättiläisen mielikuvituksessa. En milloinkaan saanut vastausta. - Niin, elämmekö edes todellisuudessa ja mikä se todellisuus edes on? Mikä on tämä ulottuvuus, jossa olemme?

Elämme arkeamme varsin tiukasti kiinnisidottuna siihen; syömme, nukumme, kasvatamme lapsiamme, käymme töissä ja kaupassa, katsomme uutisia televisiosta ja räpläämme älypuheliamme kuin olisimme syntyneet ne kädessä. Mutta onko tämä todellisuutta? Kenen todellisuus? Oma todellisuuteni on huomattavan paljon laajempi. Edes ajatukseni eivät mahdu päähäni, vaan ne leijailevat kilometrien korkeudella välillä - kuten puhuessani jättiläisen mielikuvituksesta. Kyllä, ajatukseni ovat aika korkealentoisia, koska minulla on laajakaista auki kosmokseen ja ammennan qi' tä sieltä. Minulla on myös vahva yhteys maahan, josta myös ammennan qi' tä. Kiinalaisilla on kaunis ajatus tästä energian kolminaisuudesta: Taivas, Ihminen ja Maa.

Taivas, Ihminen ja Maa

Jos yhteys pätkii yläkertaan, henki surkastuu. Jos yhteys pätkii alas maahan, irtaannumme arjesta. Tasapainoinen ihminen on yhteydessä niin taivaan, kuin maan qi' hin.

Kuten seuraavan kerran pohdit tulviiko kotisi hyvää ja ravitsevaa qi' tä, niin ehkä tuuletus olisi paikallaan. Nyt en yksinomaan tarkoita kodin tuuletusta, vaan myös mielen tuuletusta. Tuuleta mielesi ja avaa yhteytesi ympäristöön, niin maahan kuin taivaaseen. Leiki hetken aikaa pesusientä, joka janoisena imee itseensä elämän ihmeellistä taikavoimaa. Avoimempi yhteys ympäristöön auttaa voimaan paremmin, mutta myös tunnistamaan omaan hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten omia asenteita ja toimintatapoja, jotka heikentävät jaksamista. Ei voi auttaa itseään, jollei tiedä kuinka tai siihen ole voimavaroja.

Entä mitä tällä kaikella on tekemistä Pyhän geometrian tai Solfeggion frekvenssien kanssa? Paljonkin. Perusajatus Pyhässä geometriassa on, että tietoisuus on geometrista. Kun tutkimme luontoa ja ympäristöämme, luonnonlakeja ja rakenteita alamme nähdä toistuvia kuvioita. Pyhälle geometrialle ja metafysiikalle yhteistä on ajatus suhteellisuudesta ja kosmoksen energian heijastuksesta maahan. Samat rakenteet toistuvat niin lumihiutaleissa, kuin ihmisen dna:ssa ja katedraalin ikkunassa. Samat rakenteet toistuvat myös musiikissa ja valossa väreinä. Olemme kaikessa yksilöllisyydessä kuitenkin niin samanlaisia ja niin pieniä - kuin pölyhiukkasia maailmankaikkeudessa, jossa on vain yksi aika, joka on samalla menneisyys ja tulevaisyys nykyhetkessä. 

Olemme osa paljon suurempaa kokonaisuutta, kuin kykenemme hahmottamaan. Suosittelen TÄTÄ videota Pyhästä geometriasta. Aihe on paljon syvällisempää kuin vain Elämänkukan symboliikkaa. 

Elämän kukka. Kuvalähde: https://www.ancient-symbols.com/symbols-directory/flower-of-life.html

 - Paula


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti