torstai 27. helmikuuta 2020

Uuden elämän alkuAika ottaa uusi suunta elämälle


Valkoinen rotta kuvaamassa vuoden maallista oksaa Zi. Kuva: https://www.stockfreeimages.com/8056622/White-Rat.html

Jokainen päivä, jokainen vuosi, itse asiassa jokainen hetki on uuden mahdollisuuden alku.


Valtaosa meistä ihmisistä - kuten allekirjoittanutkin - elää pelkojensa vankina, vaikka kuinka yrittää kieltää asian laidan - koska monesti ne pelot ovat alitajuisia. En puhu nyt korkean paikan kammosta, tai hämähäkkipelosta. Puhun pelosta astua mukavuusalueeltaan, pelosta luopua turvalliseksi koetuista asioista, pelosta luopua kaikesta tutusta, pelosta ottaa se ensimmäinen askel pelkojen vankilasta, pelosta luopua pelostaan. Pelkojensa kohtaaminen on äärettömän kasvattavaa ja myös vapauttavaa. Vesi-energiaan liittyy vahvasti pelko, mutta samalla myös uuden elämän siemen. Kaksitoistavuotisen maallisten oksien syklin päättää sian oksa Hai, jolloin tarkistetaan elämän kirjanpito ja puntit elämän vaa'assa, jotta voi aloittaa uuden syklin rotan vuonna puhtain sarakkein elämän kirjanpidossa.

Taiji kuvaa tasapainoa johon meidän tulisi pyrkiä

Jokainen ihminen on yksilö, yksilöllisellä karmalla ja yksilöllisellä energialla. Siksi reagoimme myös yksilöllisesti niin ympäristön energiaan, muiden ihmisten energiaan, kuin ajan energiaan. Yleensä ihmisellä kuluu kuutisenkymmentä vuotta tutustua itseensä syvällisemmin, eli koko jiazi-syklin* verran. Kahdentoista vuoden syklit luo jo tiettyä tuttuutta ja toistuvuutta, joiden perusteella voi jonkin verran ennakoida tulevaa. Mutta yhtäläisyyksiä ei voi milloinkaan vetää - koska muutumme joka hetki.

Minulla on varsin raskas vuosi takana. Osasin odottaa sitä ja yritin säästellä voimiani parhaan kykyni mukaan. Kaksitoista vuotta sitten olin päästä hengestäni, kirjaimellisesti, joten tiesin, että vuosi olisi vaikea. Kulunut vuosi piti sisällään ankaraa itsetutkiskelua, vaikeita päätöksiä, nöyrtymistä totuuden edessä. Vuosi piti sisällään myös liikaa töitä, uupumusta ja sairastelua. Minun oli aika ottaa härkää sarvista ja tehdä muutoksia elämässäni. 

Vuoden tunnelmat olivat pitkälti kuin tunnetussa Géricaultin maalauksessa Medusan lautta, myös Haaksirikkona tunnettu. Kuvalähde wikipedia.

Sain avukseni muutokseen Härkään siirtyneeltä Uranukselta keväällä, joka transitoi Saturnustani. Olin tuntenut ankaran muutospaineen jo vuotta aiemmin, se muutospaine tuli Chironin taholta, joka myös transitoi Saturnustani. Mutta tr. Uranus todella räjäytti painekattilan. Päässä naksahti ja sadasosasekunnissa tein sen päätöksen, jota olin vatvonut vuosia. Vimma ja muutosvoima sysäsi liikkeelle hyökyaallon lailla kaiken sen seulottavan moskan, jota olin puolittain valheellisesti vaalinut ja roikkunut kiinni vastahakoisesti elämäntavassa, josta en pitänyt. Kaikki velvollisuuden ja vastuun tähden. Koko vuosi on ollut yhtä ylä-ja alamäkeä, itkua, ahdistusta, surua, tuskaa, mutta myös helpotusta, rauhaa, iloa ja tyytyväisyyttä. Voin hyvällä omallatunnolla puhua transformaatiosta, johon on osuutensa niin Saturnuksella, kuin Plutollakin Keskitaivaallani.

Neljässä pilarissani on neljänä perättäisenä vuotena raskaat aspektit; yksi itsekiusavuosi, kaksi yhteenottovuotta, sekä yksi tuhovuosi. Kyse on kahdentoista vuoden välein toistuvasta henkisestä uusiutumisesta, kasvusta siis. Kaiken vanhan on kuoltava, jotta voi syntyä uutta. Tämä vuosi ei tule olemaan vielä helpoimmasta päästä, mutta edeltävää helpompi silti. Tänä vuonna luodaan pohja uudelle. Toipuminen vaatii silti aikaa, joten en luultavasti jaksa edelleenkään päivittää blogia kovinkaan tiheästi.


Geng Zi 2020


Poikkeuksellisesti en ole vielä kirjoittanut vuosiennustetta sen enempää vuoden pilareille, kuin lentäville tähdillekään. Kaikelle on aikansa ja paikkansa kuitenkin. Tämä katsaus jää tyngäksi viime vuotiseen verrattuna, olosuhteista johtuen.

Metallirotan vuosi, Geng Zi, edustaa metallin ja veden harmonista suhdetta. Geng, yang-metalli, on edeltävän vuoden pehmeän yin-maan synnyttämä. Geng edustaa myös trigrammia Taivas (Qian).

Pilarin harmonisesta suhteesta huolimatta, tarkoittaen tällä taivaallista runkoa yang-metalli Geng ja rotan maallista oksaa Zi, vuoden energia ei edusta auvoista onnea. Yang-metalli Geng on voimakas, ankara, vaativa, tuomitseva, irtaannuttava, oikeudenmukainen, herkkä ja samalla varsin aggressiivinen jollei suorastaan brutaali. Se edustaa kuivaa metallia, teräaseita, mustaa rautaa, rautaisia teräviä työkaluja, ruutiaseita. Se edustaa myös sotia, taistelua oikeuksien puolesta, oikeudenkäyntejä, epäkohtien ja korruption paljastamista. Geng-metallin tunteisiin ja ominaisuuksiin kuuluu analyyttisyys, irtipäästäminen, sisäänpäin kääntyneisyys, sekä pohdiskelu. Yang-metallin ruumiillistumia edustaa Han-kauden lopun myyttiset mittasuhteet taistelutaidoillaan saavuttaneet Guan Yu ja Zhang Fei, joita käytetään yhä Kiinassa porteilla ovijumalina varjelemassa taloutta. 

Keskellä yksi valaveljistä, Guan Yu, joka on suosittu suojelijajumaluus yhä Kiinassa. Kuvattu fengshui-matkaltani Kiinaan, Langzhonista syksyllä 2017.

Geng liittyy trigrammiin Taivas, joka on eniten yang trigrammi. Taivas on Isä, Oikeus ja Aika. Yang-metalli liitetään Venus-planeettaan iltatähtenä sekä Orionin tähdistöön. Geng on ehdoton ja vaativa, eli planeettojen piirteet kuvataan trooppisessa astrologiassa ja neljässä pilarissa varsin eri tavoin. Ankaran laatunsa tähden yang-metalli kannustaa itsekriittisyyteen, jopa kielteisiin asenteisiin ja masennukseen. Tämä on mielestäni tärkeä ymmärtää, jos omaa edellä mainittuja taipumuksia luonteessaan. Yang-metallin kielteisten piirteiden torjumiseksi tulisi ehdottomasti vaalia iloa elämässä, eikä suinkaan antaa sijaa kielteisille ajatuksille.

Maallinen oksa Zi, rotta on yang ulkoa, mutta yin sisältä, tällä tarkoittaen oksan fyysistä ominaisuutta varsin aktiivisena, mutta henkistä ominaisuutta passiivisena. Rotan maallinen oksa liitetään keskitalveen ja keskiyöhön, hallitseehan rotan oksa talvipäivänseisauksen aikaa ja on siksi energialtaan hyvin yin. Rotan oksaan liitetään trigrammi Rotko, Kan, joka edustaa mm. nesteitä, petosta ja liikennettä. Rotan oksa edustaa lasta, perillistä, mestaria, siementä ja kaivantoa. Rotan maallisen oksaan liittyy vahvasti seksuaalisuus ja lisääntyminen, toimeliasuus, vahva elämänenergia ja viisaus. Kuten kaikilla oksilla, myös rotalla on kielteisiä piirteitä jotka liittyvät vahvasti elementtiin. Rotan kielteisimpiin piirteisiin lukeutuu valehtelu, laskelmoivuus sekä taipumus petoksiin. Henkisesti kypsät ja viisaat ihmiset osaavat tunnistaa alitajuisen pimeämmän puolensa, eivätkä alistu mielensä kielteisimmille mielihaluille tilaisuuden tullen. 

Rotan maallinen oksa on yksi neljästä persikankukkaoksista, jotka kuvaavat viehätysvoimaa ja seksuaalisuutta.

Kun pilaria luetaan kokonaisuutena, näemme että energia virtaa ylhäältä alaspäin. Ylhäällä taivaallisessa rungossa istuu ankara isä, johtaja ja tuomari, arvioiden ja tuomiten meidän tietoisia ajatuksia ja tiedostamattomia motiiveja, päätöksiä ja toimia. Sisäinen tuomarimme ottaa arvosteltavakseen jokaisen tekemämme rikkeen, epäoikeudenmukaisen teon, valheellisen motiivin ja väärän valinnan. Kaikki se nostetaan tietoisuuteemme työstettäväksemme. Kuinka kohtaamme sen vaativan tehtävän, ratkaisee jakaudummeko viisaiden vai petollisten ryhmään; vastaammeko teoistamme ja motiiveistamme rehdisti ja suoraselkäisesti vai välttelemmekö vastuuta valheilla ja syyttelyllä - valitsemmeko olla hyvä rotta vai paha rotta. Tämä siis varsin yksinkertaistetusti ja yleistetysti siis, tätä ei tule ottaa kirjaimellisesti!

Jokainen taivaallinen runko ja maallinen oksa merkitsee yksilötasolla myös eri teemoja elämässä. Vasta syventyen henkilön neljän pilarin karttaan ja verraten onnenpilareihin, vuoden ja kuukauden energioihin samanaikaisesti, voimme luoda kokonaiskuvan siitä, mitkä aiheet ovat ajankohtaisia vuoden aikana.

Afrikan siirtomaa-ajan kartta vuodelta 1900. Lähde: https://historianet.fi/aoh/kilpajuoksu-afrikkaan

Yleisellä tasolla voidaan odottaa kapinahenkeä, jonka siemen on kylvetty edeltävänä vuotena. Teemana kulkee oikeudenmukaisuus ja kansojen jakautuminen niin poliittisia kuin taloudellisia johtajia kannattavaan tai vastustavaan ryhmään. Tämä teema on erittäin vahvasti havaittavissa tutkiessa edeltävien Geng Zi vuosien 1960 ja 1900 tapahtumia. Muun muassa Etelä-Afrikassa taisteltiin buurisotaa pitkään ja hartaasti valtavilla miestappioilla ja Kiinassa boksarikapina vuonna 1900 oli hyvin raaka. Vuosi oli hyvin väkivaltainen monessa suhteessa, kolonialismi kukoisti, samoin riistotalous. Kilpailu alusmaista ja niiden rikkauksista korruptoi liki kaikki suurvaltojen valtaapitävät. 

Suomessa oltiin jo aiemmin siirrytty sorron aikakauteen, mutta vuonna 1900 julistetut Kielimanifesti ja Postimanifesti, yhdessä räikeän itsemäärämisoikeuden loukkauksen, perustuslain rikkomuksen, jossa Venäjän kansalainen nostettiin valtiosihteerin virkaan keisarin mahtikäskyllä herätti suurta levottomuutta. Syksyllä kansa jakaantui, mikä lisäsi paitsi tyytymättömyyttä kansan johtajiin, myös epäluottamusta, niin kansan kuin johdon keskuudessa.

Vuotena 1960 pyrittiin purkamaan kolonalisaatiota maailmanlaajuisesti. Se ei suinkaan ollut kivutonta tai veretöntä. Varsinkin Afrikassa kuohui ja liki kaikki suurvallat olivat kasvotusten kapinahankkeiden kanssa. Algerian sota ja levottomuudet levisivät myös emämaahan Ranskaan, jonka seurauksena De Gaulle kehitti uuden hallitusjärjestelmän, nk. Viidennen tasavallan. De Gaulle oli luvannut algerialaisille itsehallinon, mutta täysimittainen sota jatkui hyvin raakana. 


Presidentti Eisenhower, pitkä linjan sotapäällikkö myös, kuvalähde: https://www.history.com/news/eisenhower-churchill-d-day-wwii

Etelä-Afrikassa kuohui jälleen, rotuerottelun tähden. Kongon kriisissä kuoli satatuhatta ja Kuubassa Castro nousi valtaan, kansallistaen kaikki yhtiöt, jonka seurauksena Yhdysvaltojen suhteet Kuubaan kiristyivät merkittävästi. Yhdysvalloissa presidentti Eisenhower sitoutui tukemaan Ranskan tavoitteita Etelä-Vietnamissa, lähettämällä maahan kalustoa ja joukkoja kukistamaan kommunistiset Vietkong-kapinalliset, mutta joukkojen jäätyä maahan sota laajeni yhä. Vuosi 1960 oli hyvin merkittävä vuosi myös ydinaserintamalla; Ranska liittyi neljäntenä maana ydinasevaltoihin tekemällä myös runsaita kokeita kiistanalaisella maaperällä Algeriassa. Yhdysvalloissa laskettiin vesille maailman ensimmäinen ydinkäyttöinen lentotukialus. Erilaisten uusien aseiden, pommien ja ohjusten testauksissa sattui useita onnettomuuksia, vakoilukoneita ammuttiin alas, vakoilusta epäiltyjä otettiin kiinni joka suunnalla. Elämä oli kuin 60-luvun James Bond -elokuvissa konsanaan.

Voiteletko sinä talouden koneistoa otsa hiessä? Kuvalähde: https://en.clipdealer.com/photo/media/A:13139305

Toivon hartaasti, ettemme ajaudu yhtä kriittisiin hetkiin maailman politiikassa kuin edeltävinä Geng Zi -vuosina. Ennustin vuosi sitten talouden taantumaa ja kiinteistökaupan sekä rakennusalan hiljenemistä. Suunta on sama edelleen, ainakin kasvukeskusten ulkopuolella. Rotan oksa on tarkka taloudesta ja niin tulisi meidänkin ottaa vaari tilanteesta. Edellinen rotan vuosi oli 2008, jolloin talous sukelsi kunnolla. Yang-metalli tukee rotan oksaa nyt, joten oletan taantuman jäävän lievemmäksi. Jo alkanut rotan vuosi nostanee myös tietoisuuteen yhä selkeämmin markkinoinnin kyvyn manipuloida ostajia; kova markkinatalous edustaa uutta hallitsijaa, orjuuttajaa, joka jakaa kansaa kuten imperialismi aikoinaan. Kilpailu kiristyy, sillä tiedostava ostaja on varsin nirso. Taustalla vaikuttaa myös yang-metallin säästäväisempi piirre, joka kyseenalaistaa turhan tuhlailevuuden. Yang-metalli itsessään edustaa jo metallirahaa. 

Henkinen valveutuminen luultavasti lisääntyy vuoden aikana. Metallin ja veden yhdistelmä kuvastaa henkistä heräämistä, viisauden kasvua, jonka siemen on alkanut itää jo aiemmin. Henkisesti valveutunut ihminen tiedostaa, ettei runsas tavara tuo onnea ja suuri omaisuus pikemminkin orjuuttaa, kuin suo vapauksia. Pinnallisuudesta pyritään pois kohti suurempaa yksilön vapautta ja jotta se olisi mahdollista on ensin irtaannuttava markkinavoimien otteesta. Yhä useammat ihmiset haluavat pois talouden pyörittämästä oravanpyörästä, jonka vauhti on kiihtynyt sietämättömäksi. Yhä useampi kyseenalaistaa omistamisen autuaallisuuden ja yhä useampi haluaa vilpittömästi vähentää kuluttamista, ei välttämättä säästösyistä, vaan eettisistä syistä. 

Yhä useampi haluaa hiljentää hälinän mielessään kääntymällä sisäänpäin, meditoimalla ja oppimalla tuntemaan itsensä ja todelliset tarpeensa. Kuvalähde: pixabay.com

Henkiset harrastukset kasvattavat suosiotaan, valveutuneet ihmiset pyrkivät syvempään kosketukseen itsensä ja ympäristönsä kanssa. Erilaiset meditaatiot, itsehoidot, retriitit ja vaihtoehtoiset hyvinvointialat valtaavat markkinoilta yhä enemmän jalansijaa eettisin perustein. Uskoisin ennen kaikkea kuluttamisen ja kulutustottumusten olevan murroksessa. Halutaan laadukkaita elämyksiä, holistista lähestymistapaa, aitoa ja välittävää palvelua, kestävää kuluttamista. Helppoheikkien, kiinakrääsän, kertakäyttömuodin, keinomateriaalien ja nopean kierron kauppatavaran aikakausi on vääjäämättä lopuillaan. Tukehdumme tavaraan ja ärsykkeisiin. Ihmisen mieli on jo kyllästetty sillä kaikella, eikä kykene vastaanottamaan enempää.

Hiukan samoja teemoja on nähtävissä vuoden lentävien tähtien kartassa. Lähestymme yhden aikakauden loppua ja merkit ovat jo selkeästi ilmassa. Lentävistä tähdistä on odotettavissa erillinen postaus piakkoin. Kiitos jos maltoit lukea pitkän postaukseni loppuun.  

***    

- Paula 

Mannerheimin ratsastajapatsas, kuvalähde: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mannerheimin-uusin-taistelu/

Ps. Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että kansakuntamme historiaan vahvasti vaikuttanut johtohahmo, marsalkka Mannerheimin ratsastajanpatsas paljastettiin vuonna 1960. Marskin patsas edustaa suomalaisittain puhdasta Geng-energiaa, aina hevosta myöten, joka liitetään myös yang-metalliin.


* Jiazi-sykli: LINKKI englanninkieliseen wikipediaan.


PSS. Viime vuoden vuosiluennolla nostin esiin olemassa olevan riskin epidemiaan tai pandemiaan, kuten aiempina Ji Hai vuosina on tapahtunut. Korona-viruksen leviämisestä tulleet ensitiedot Kiinasta julkaistiin varsin myöhään länsimaissa, hiukan ennen kiinalaista vuoden vaihdetta, eli niukasti Ji Hai vuoden puolella. Vesi-elementtiin liittyy vahvasti liikkuminen, kuljetus, kontaktit jne, joten leviämistä ei tämän vuoden aikana pysäytetä, päinvastoin. Korona-viruksen oireet ilmenevät hengitysvaikeuksina, kuumeena, lihassäekynä ja päänsärkynä. Keuhko-oireet ja yskä lukeutuvat metalli-elementtiin, kuten päänsärkykin. Oireet kausi-influenssassa ovat hyvin samankaltaiset, joten influenssakausi voi olla myös hankala tänä vuonna. Tästä on valitettavasti itsellenikin jo karttunut kokemusta. Huolehtikaamme siis käsihygieniasta hyvin vuoden aikana ja välttäkäämme liikkumasta sairaina "ihmisten ilmoilla"!

Pysykäähän terveinä!
    

2 kommenttia:

  1. Kiitos hienosta kirjoituksesta. Rottana tunnistan paljon asioita itsessäni. Jos menneinä vuosina on ollut haasteita, laittoi viimeinen kulunut niin polvilleen että kaikki entinen haalistui. Täytän syksyllä 60, mielenkiintoista nähdä tilanne vuoden päästä, jos sinne asti pääsen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos TH palautteesta, se lämmittää mieltäni. Olen niin pahoillani puolestasi. Toivon hartaasti elämääsi sen ruusukultareunaisen pilvenhattaran siivilöimään onnensäteitä taivaalta yllesi syntymäpäivänäsi <3.

      Poista