Onko oraakkeleita olemassa?
Oraakkeli ennustamassa. Oraakkeli on kuvattu tyypillisessä asennossa, katsomassa vesimaljaan. Kuvalähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Delfoin_oraakkeli |
Ihminen on kautta historian yrittänyt kurkistaa tulevaisuuteen mitä eriskummallisin keinoin. Teelehdistä ja kahvinporoista ennustamista on pidetty harmittomana viihteenä, johon teini-ikäiset Harry Potter fanit hurahtavat järkevämmän tekemisen puutteessa. Elämän kriiseissä pyydetään apua selvännäkijältä ja tarot-korttien tulkitsijalta. Sekä astrologilta. Mutta voiko tulevaisuutta oikeasti ennustaa?
Jokainen itseään järkevänä pitävä ihminen pitää ennustamista hölynpölynä; tulevaisuutta ei voi ennustaa, koska teemme joka hetki valintoja, jotka vaikuttavat uusiin valintoihin. Mahdotonta siis.
Siitä huolimatta Ilmatieteenlaitoksella ennustetaan säätä, maailmantalouden huiput ennustavat pörssikurssien kehityksiä, ovensuukyselyjen perusteella ennustetaan politiikkaa. Miten meteorologia, taloustiede tai tilastotiede eroavat ennusmenetelmistä? Siinäpä mietittävää...
Ennustaminen on siis hyväksyttyä ja toivottua määrätyillä aloilla jos sitä pidetään järkiperäisenä, mutta keski-ikäistä täti-ihmistä katsotaan hiukan pitkään, kun hän turvautuu yijing-kolikoihin tai tarot-kortteihin.
Mutta mitä ennustaminen oikeammin on? Mihin se perustuu? Miten ennustaja eroaa ei-ennustajasta ihmisenä?
Oraakkeleiden aika
Muinaisihminen on ymmärrettävästi kuvitellut salamat jumalien lähettämiksi. Kuva pixabay. |
Vuosituhansia sitten ihmisellä ei ollut käytössä googlen hakurobotteja jolta esittää kysymyksiä, tai online-astrologisia tulkintoja, jotka voi tilata yhdellä klikkauksella sähköpostiin. Sähköä oli toki ilmassa, mutta jumalten viestittäminä salamoina, ei suinkaan sähköposteina. Viestit kulkivat lähettien avustuksella, mikäli lähetit selvisivät matkasta hengissä.
Pelko on ollut osa ihmisen kehitystä ja se on muovannut myös ihmisen kehitystä. Vain fyysisesti vahvat, aisteiltaan terävät, sosiaalisesti älykkäät ja sopeutuvaiset ihmiset ovat selviytyneet. Tarkemmin ajatellen sama pätee edelleen; mitä voimakkaampi, fiksumpi ja sopeutuvaisempi ihminen on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän menestyy.
Ennustuksiin turvautuminen on auttanut yksilöä päätöksenteossa, mutta myös sopeutumisessa. Tämä pätee edelleen. Turvaudumme liki päivittäin sääennustuksiin pukeutuessamme säätilan mukaan ja arkipäivän päätöksiä teemme intuition, tai ns. "mututuntuman" varassa.
Tarot-kortteja käytetään yleisesti antamaan vastauksia huolta aiheuttaviin kysymyksiin. Kuva pixabay. |
Lukiessamme talousennustuksia teemme pikaisia päässälaskuja analysoidaksemme oman taloutemme tilaa ja mahdollisuuksiamme vaikuttaa asiaan myönteisesti.
Pyrimme äänestämällä vaikuttamaan vallanpitäjiin, joten haluamme äänestää vaikuttajaksi henkilön jolla on suurempi todennäköisyys myös saavuttaa tarvittava valta-asema. Tällöin ovensuukyselyjen ja ennustusten merkitys kasvaa.
Kyse on siis omien mahdollisuuksien optimoinnista. Ennustajalla on siis jotain, mitä tavallisilla ihmisillä ei ole; salaista tietoa, kyky nähdä tai aavistaa. Pitkälti on kyseessä herkkyydestä tunnistaa ja analysoida näkymättömiä rakenteita ja käyttäytymismalleja.
Kyky nähdä näkymätön
Shamanismi on yhä yleistä Tiibetissä. Kuva pixabay. |
Ympäri maailman ovat shamaanit, tietäjät, näkijät, oraakkelit ja ennustajat nähneet enteitä, kokeneet ennen kokematonta ja kulkeneet elämän ja kuoleman välimaastossa, viestien välittäjinä nykyisyyden, menneisyyden ja tulevaisuuden välillä. Edes oma muinaissuomalainen kulttuurimme ei ole ollut poikkeus; meillä oli omat tietäjämme ja näkijämme.
Ennustaminen, kyky nähdä näkymätön on pitkälti intuitiota, mutta myös alitajuista ymmärrystä valinnoista, syistä ja seurauksista. Tämä ominaisuus yksittäisen ihmisen hallussa on valjastettu yhteisen hyvän eduksi, tai yksittäisen hallitsijan eduksi.
Apollon temppelin raunioita, Delfoissa, Kreikassa. Kuva pixabay. |
Hellaassa, Delfoissa vaikutti oraakkeli-instituutio Apollonin temppelissä. Tarujen mukaan kalliosta nousi höyryjä, joka herätti ihmisen lausumaan outoja ennustuksia.
Apollon on kreikan mytologiassa shamaanien, parantajien ja ennustajien suojelija. Delfoin oraakkeli Pythia lausui hurmostilassa sekavia ennustuksia, joita papit ja papittaret tulkitsivat. Delfoissa vaikutti myös ennustuksia laulaneita sybilloja, jotka olivat erillään oraakkeli-instituutiosta.
Kiinalaisia vanhoja ennusmenetelmiä
Hyvin säilynyt oraakkeliluu Kiinasta. Kuva pixabay. |
Kiinassa käytettiin oraakkeliluita ennustamiseen. Oraakkeliluiden käytön on arvioitu alun perin olevan peräisin Siperian shamaaneilta, joilta tapa levisi itään.
Oraakkeliluu-ennustaminen oli ilmeisen yleistä, sillä oraakkeliluulöytöjä on tehty satatuhatta kappaletta. Vanhimmat löydöt ovat arviolta Shang-dynastian ajoilta (n 1600 eaa.). Oraakkeliluuhun kaiverrettiin kysymys ja vastaus saatiin lukemalla luu kuumennuksen jälkeen.
Kiinalainen kärsämönvarsiennustus on pohjautunut Muutosten klassikkoon, eli Yijingiin. Kärsämönvarsiennustus oli ilmeisesti yleinen jo noin viisituhatta vuotta sitten, sillä vanhin kirjallinen maininta siitä on Shujingissä ("Historian kirjassa" noin vuodelta 2285 eaa.).
Han-dynastian aikana yleistyi vähitellen kolikoiden käyttö Yijing-ennustamisessa, kärsämönvarsien asemasta. Yijing-kolikoilla on yhä erityinen merkitys kiinalaisille. Ennustamiseen käytetään kolmea yijing-kolikkoa, jotka kuvaavat joko yin tai yang-viivoja heksagrammissa. Muodostuneesta heksagrammista luetaan kysymyksen vastaus.
Tähdistä ennustaminen
Armillaari kuvaa taivaankantta ja tähdistöjä. Kuva pixabay.
|
Ennusmenetelmiä on lukemattomia; wikipedian lista on huomattavan laaja. Listan voi lukea TÄÄLTÄ mikäli aihe kiinnostaa enemmän.
Yksi ehkä parhaiten tunnettuja menetelmiä on ns. tähdistä ennustaminen, jolla tarkoitetaan astrologiaa. Itse en pidä astrologiaa niinkään ennusmenetelmänä, kuin tapana tutkia ajassa esiintyviä energioita suhteessa ihmiseen.
Astrologi pyrkii tulkitsemaan nämä energiat ja niiden sisäisen vaikutuksen ihmiseen. Ihminen läpikäy monta kehitysvaihetta, osa voi johtaa peräti eräänlaiseen muodonmuutokseen. Eri kehitysvaiheessa ihmisellä on erilaisia tarpeita, joihin hän vastaa toimimalla "tähtien" energiaa vastaavalla tavalla.
Kiinalainen neljän pilarin astrologia on varsin käyttökelpoinen tehdessä esimerkiksi vuosianalyysejä. Tutkimalla vuoden ja kuukausien energioita yhdessä henkilön kartan ja ajankohtaisen onnenpilarin kanssa, voidaan varsin nopeastikin hahmottaa, minkä tyyppinen energia on hallitsevassa asemassa vuoden aikana ja minkälaista vaihtelua on odotettavissa siihen.
Jade keisari Ming-dynastian ajalta. Kuvalähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Jade_Emperor |
Huomattavasti tarkemman vuosianalyysin voi saada Purppuratähden astrologiaa (eli Ziweidoushua) hyödyntämällä. Ziweidoushu, tai tarkemmin Keisaritähden astrologia, oli varsin pitkään yksinomaan keisarin talouteen rajoitettu astrologinen menetelmä, mutta oppi vuoti hovista ulos, jonka jälkeen sitä on harjoitettu muutamassa koulukunnassa. Kovin yleinen astrologian muoto ziwei ei ole vieläkään.
Länsimaissa astrologiaa on harjoitettu varsin pitkään myös ja saatavilla on runsaasti online-analyysejä, jotka kuvaavat enemmän ihmisen psykologisia haasteita elämässä. Nämäkään eivät ole sanan varsinaisessa merkityksessä ennusteita.
Mistä tunnistaa tietäjän? Kenellä kyky nähdä?
Intuitiota kutsutaan myös kolmanneksi silmäksi, piste joka sijaitsee otsassa ja on yksi chakroista. Kuva pixabay. |
Liki jokaisella ihmisellä on mahdollisuus oppia käyttämään intuitiotaan, jos suinkin vain antaa luvan itselleen. Toki on ihmisiä, jotka ovat luontaisesti herkempiä ja heillä saattaa olla myös syntymälahjana taipumus tunnistaa näkymättömiä energioita, tai "nähdä" tai "tietää" asioita.
Herkkyys ja mahdollinen taipumus okkultismiin voi ilmetä varsin pienilläkin lapsilla, ominaisuus joka usein heikkenee aktiivisen käytön puutteesta, sillä ympäristö ei aina hyväksy lapsen taipumusta tai herkkyyttä.
Monesti nämä taipumukset tai kiinnostus ovat nähtävissä astrologisesti. Esimerkiksi neljän pilarin kartalla ilmenevä lohikäärmeen ja käärmeen liitto viittaa vahvasti okkultismiin, varsinkin jos taivaallisissa oksissa on vesi. Molemmat oksat edustavat ylimaallista tietoa, mutta varsinkin käärmeen oksaa pidetään mystiikan edustajana.
Käärmeillä on tarkat aistit ja kyky luoda itsensä yhä uudelleen, siksi ne liitetään mystiikkaan. Kuva pixabay. |
Klassinen esimerkki on myös nk. vesitiikerin pilari, Ren Yin, jota kutsutaan sointuvissa elementeissä Pronssipeiliksi. Yang vesi Ren edustaa sisäistä viisautta ja näkemisen lahjaa, joka heijastuu maallisen oksan "lehtikullan ohueen metalliin".
Yllämainitulla tarkoitetaan metalli-elementin olevan alkio-vaiheessa tiikerin kuukaudessa; metalli on siis "ohuimmillaan", mutta silti olemassa oleva.
Tang-dynastian aikainen pronssipeili. Kuvalähde: https://www.timesancient.com/chinese-tang-dynasty-bronze-mirror-c2x24047745 |
Länsimaisessa astrologiassa mystiikkaan ja herkkään intuitioon liitetään kuun lisäksi Merkurius, Neptunus sekä Uranus. Erinäiset asteroidit tarkoilla kulmilla tai tarkasti aspektoituneina edustavat myös mielenkiintoa mystiikkaan. Asteroideista Pallas kahdeksannessa huoneessa liitetään vahvasti astrologiaan ja astrologisten rakenteiden ymmärtämiseen.
Täysikuun tunnelmia ja tajunnan laajennusta. Kuva pixabay. |
Mutta myös ilman mystisiä vihjeitä astrologisella kartallaan, voi ihminen olla lahjakas ja herkkä tulkitsija ja "näkijä". Jos vain antaa luvan itselleen harjoittaa herkkyyttään.
- Paula -
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti